Ikke la frosten ta vannet fra deg!

Gjør tiltak før det blir kaldt

Av ByggeBolig
11. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180911071906344.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180911071906344.jpg
0
Frosne vannrør er veldig kjedelig og kan dessuten bli en dyr affære. Derfor er det best å sørge for at det ikke kan skje og i de fleste tilfeller er det ikke så mye som skal til for å unngå det.
Det første du må sørge for er å holde tilstrekkelig temperatur i rom du har vannrør. Går de gjennom en kald bod eller tilsvarende, kan du montere en frostvakt. Det er ganske enkelt en liten ovn på 200 – 300 watt som har en termostat som gjør at ovnen slår seg på når temperaturen i rommet faller under ønsket nivå. 
Selv om temperaturen i rommet er høy nok, skal du være obs på at kald trekk mot vannrørene likevel kan føre til at rørene fryser. Så du gjør lurt å sørge for at det er tett mot yttervegg i nærheten av rørene og at du stenger eventuelle lufteluker. Det kan også være lurt å montere rørskåler der du har mulighet. De begrenser varmetap og holder på den lille varmen som er i rørene og kan dermed bidra til å hindre frost. 
Har du rør som går i yttervegg kan du også oppleve at de fryser. Det skyldes ofte at det ikke er tilstrekkelig isolasjon i veggen eller at rørene ligger for langt ut i veggen. Det er ikke alltid så lett å gjøre noe med, men har du mulighet bør du vurdere ekstra isolasjon eller å flytte røret nærmere varm sone. En siste mulighet er å lage en liten åpning i veggen for å slippe inn varmluft. Det egner seg selvsagt ikke så godt på et flislagt bad, men kan være et alternativ under en kjøkkenbenk eller tilsvarende.
Har du vannrør i plast ligger vannrøret inni et såkalt varerør. Mellom disse to kan det være mulig å tre inn en selvregulerende varmekabel, eventuelt legge en varmekabel inni selve vannrøret. Den registrerer selv omgivelsestemperaturen og regulerer effekten deretter. Med en slik varmekabel kan du være sikker på at røret ikke fryser, men det krever selvsagt at du har en stikkontakt tilgjengelig ved et av endepunktene.
Selvregulerende varmekabler kan også tvinnes rundt vannrør som ligger åpent tilgjengelig, men der det ikke er fornuftig å varme opp hele rommet. For eksempel i krypkjellere eller på kaldtloft. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også