115

Innbruddstyvenes triks for å sjekke om du er bortreist

Tyvene gjør ofte litt forarbeid før dem bryter seg inn. Her er noen preventive tips.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

3. mai 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220503115822691.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220503115822691.jpg?maxwidth=900
100
0

Antall innbrudd i Norge har gått nedover i mange år. I 2020 var det 2 791 innbrudd fra boliger, som er nesten en halvering fra 5 376 innbrudd i 2007, ifølge SSB. Økende bruk av boligalarmer og andre sikkerhetstiltak har bidratt til nedgangen.

Likevel er det noen uheldige boligeiere, og innbruddstyvene bruker forskjellige triks for å lure dem. Vær derfor oppmerksom på uventede ting som kan dukke opp på trappa eller tomta di, og gjerne gjør noen preventive tiltak.

Noen av metodene

Ta en runde på tomta før du skal reise bort, særlig på trappa og i oppkjørselen, og sjekk om du finner noe som ikke har blitt lagt ut av deg eller de du bor med.

Klassikerne som tyvene bruker, er å legge noe på trappa, som en blomst, stein eller mynt, og sjekke om det blir fjernet. Hvis tingen blir liggende, tror de at ingen er hjemme. Noen har også sagt at det plutselig har vært teip på dørklinka, eller at noe har blitt lagt noe på utsiden av porten gjentatte ganger.

Ting du kan du gjøre

I tillegg til å ha alarm, hjelper det med gode låser på dørene og vinduene, og så klart lukke og låse alle sammen før du forlater huset. Fjern stiger fra hagen, og sett gjerne ut noen fysiske hindringer.

Få noen kjente til å vanne blomstene og ta inn posten din, da tyvene ser etter visne blomster, fulle postkasser og andre tegn på at ingen har vært hjemme på en stund. Posten kan du sette på pause og få ettersendt, dersom ingen kan hjelpe deg.

Gjør det heller ikke lett for tyvene ved å gjemme en nøkkel på utsiden av huset, men skaff deg heller en nøkkelboks med kodelås. Forsikringsselskapene blir da også greiere å ha med å gjøre, dersom uhellet skulle være ute – i tillegg liker de at du har bilder av verdisakene dine.

Det går også an å skaffe seg et tidsur eller en smarthusløsning som gjør at lamper og lys slås av og på innimellom, slik at det ser mer ut som at noen er hjemme.

1920
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også