Innfesting i mur uten spesielle festemidler

Du kommer langt med treskruer og en ledningsstump

Av ByggeBolig
8. august 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180808040818758.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180808040818758.jpg
0
De fleste som har gjort litt oppussingsarbeid, har lært seg at du ikke kan feste treverk til betong eller mur med vanlige treskruer. I stedet må du bruke spesielle plugger, betongskruer, ekspansjonsbolter eller liknende. Så hva gjør du dersom du står der om kvelden eller en søndag når butikkene har stengt og du virkelig må få festet en lekt til betongen for å komme deg videre i prosjektet?
Da finner du frem treskruer i passende dimensjon, noen tynne ledningsstumper (lederne i en gammel strømkabel eller liknende), en drill som kan bore i mur og et sett med murbor. Blant murborene dine finner du det som har lik eller ørlite grann mindre diameter enn skruene du skal bruke. Deretter setter du lekten der den skal monteres og borer gjennom den slik at du lager merker på muren der skruene skal inn. Fjern lekten og bor hullene i muren til korrekt dybde – litt lenger enn så langt skruen vil trenge inn i muren. 
Nå setter du lekten tilbake på plass og trer en ledningsstump gjennom hullet i lekten og inn i muren. Ledningen skal stikke et stykke ut av hullet. Så er det bare å finne frem skruen, skru lekten fast og knipe av overskytende ledning. Ledningen vil gi trekkraft og friksjon slik at skruen drar seg inn og gjør at lekten sitter godt fast. Det kan hende du må prøve deg litt frem med tykkelse på ledninger for å få et godt resultat. 
Vi vil ikke anbefale å bruke denne metoden for innfesting som skal ta store laster eller bæring, men for en del mindre innfestingsoppgaver kan det være nyttig å vite at du ikke nødvendigvis må bruke spesielle festemidler for å få jobben gjort. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også