115
Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

Justerbare stolpesko gjør livet lettere

Ved å bruke dem blir det litt lettere å gjøre fundamenteringen når du bygger ute

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. juni 2022
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623072152757.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623072152757.jpg?maxwidth=900
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
0

De fleste har fått med seg at korrekt fundamentering er helt avgjørende for å få et varig sluttresultat, enten du skal bygge en terrasse eller en utebod. Det involverer i mange tilfeller støping av fundamenter og bruk av stolpesko som bærekonstruksjonen til byggverket skal festes i. Denne delen av jobben er det mange som frykter ettersom det krever en viss grad av nøyaktighet for å få fundamentene i riktig og lik høyde. Når betongen har tørket er det nemlig få muligheter til å endre høyden på fundamentene, så du bør helst treffe riktig på første forsøk.

Så sant du ikke bruker justerbare stolpesko, da. Ved første øyekast ser de forholdsvis like ut som helt vanlige stolpesko, men forskjellen er at justerbare stolpesko har et gjenget parti og et par muttere. Dermed er det mulig å justere dem opp og ned etter at de er støpt fast i betongen. Ulike varianter kan ha litt ulike måter å justere på, men det er uansett ikke vanskelig å bruke dem.

På den måten slipper du å måtte være pinlig nøyaktig når du støper stolpeskoene fast i fundamentene, men kan la dem være litt lave og finjustere etter at betongen har tørket.

Slik støper du fast stolpesko

Selve faststøpingen av en justerbar stolpesko foregår på akkurat samme måte som tradisjonelle stolpesko uten justeringsmuligheter. Det enkleste er å bruke et støperør i papp, men du kan selvsagt også lage en enkel forskaling av tre. Fremgangsmåten er som følger:

  • Grav hull som enten går til frostfri dybde eller bruk markisolasjon for å forhindre teleskader.
  • Fyll hullet med noen centimeter grus i bunnen og legg en geoduk over for å separere massene. Bruker du markisolasjon legges isolasjonsplaten oppå duken.
  • Sett ned støperøret og fyll det med betong. Sørg for å få ut så mange luftbobler som mulig fra betongen ved å riste eller dunke litt på røret.
  • Sett stolpeskoen i betongen og legg et par plankebiter mellom røret og stolpeskoen for å unngå at den synker ned i betongen.
  • La betongen herde til dagen etter, fjerne plankebitene og gjør de nødvendige justeringene på stolpeskoene.

PS! Husk at det kan være lurt armere betongen med et par lengder kamstål. Disse stikkes ned i betongen etter du har fylt støperøret. Armeringen bør overdekkes med omtrent 5 centimeter betong, så kapp dem litt kortere enn høyden på støperøret.

2319
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også