Foto: Sindre Strøm / Pexels
Foto: Sindre Strøm / Pexels

Kaldt innendørs om dagen?

Det finnes alltids noen tiltak du kan iverksette

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. januar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. januar 2021
Foto: Sindre Strøm / Pexels
Foto: Sindre Strøm / Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210129120044651.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210129120044437.jpg?maxwidth=2000
pexels-sindre-strøm-950058 (1).jpg pexels-sindre-strøm-950058 (1).jpg
0

Det er først når det blir skikkelig kaldt ute, at du virkelig begynner å angre på at du ikke brukte den varme årstiden på å gjøre de nødvendige tiltakene for å holde boligen god og varm. Når kvikksølvet kryper ned på tosifret antall minusgrader, er det likevel noen enkle tiltak du kan ty til. Så får du heller bruke neste vår og sommer på å gjøre den skikkelige jobben.

For det første bør du gjøre en liten kartlegging av hvor varmen forsvinner. Har du eldre vinduer, er det en typisk kandidat, men det kan også skje gjennom for eksempel dører til kalde rom. Kjenn med hånden om det trekker kaldt eller før en fyrstikk langs åpningene. Blafrer flammen på fyrstikken, er det et tegn på at du har funnet et sted der varmen forsvinner og der kald luft siver inn. For den som vil gå mer systematisk til verks, er det også mulig å kartlegge varmetap ved hjelp av termografering. Det gir det et helhetlig bilde av varmetapet i hele boligen, men koster selvsagt en god del i seg selv.

Viser det seg at det trekker kaldt fra vinduer eller dører, kan løsningen være å montere tettelister dersom du ikke har det fra før av. Eller bytte ut de gamle dersom de som allerede er montert ikke lenger gjør jobben. Vil du være litt mer grundig, kan du også demontere lister rundt vinduer og dører og utbedre isoleringen mellom karmen og stenderne i veggen. Mange velger også å feste en remse med vindsperre mellom vegg og vindu før listene monteres igjen. Det bidrar til å forhindre trekk rundt vinduene eller døren.

Har du gamle eller trekkfulle vinduer, kan det også hjelpe å henge opp gardiner. Helst av den tykke sorten som gir en viss isolerende effekt og som demper trekken. Ulempen er selvsagt at det blir litt mørkt, men det er det kanskje verdt dersom det bidrar til økt temperatur og komfort i stua?

Lag temperatursoner

En annen enkel sak å gjøre dersom det er kaldt inne, er å være påpasselig med å lukke dørene til rom der du ikke trenger så mye varme. Det handler om å bestemme seg for hvor det skal være varmt og hvor det kan være litt kaldere, litt slik det var vanlig å gjøre for noen tiår siden. Da var det gjerne snakk om varme og kalde rom. Gjesterom og hobbyrom er eksempler på rom der du ikke nødvendigvis trenger komforttemperatur hele tiden.

Å investere i nye ovner er selvsagt også et enkelt tiltak for å få bedre temperatur. Panelovner er forholdsvis rimelige og svært enkle å montere, så lenge du har en stikkontakt i nærheten. For å få best mulig effekt, anbefaler vi at du monterer dem under vinduene. Det bidrar nemlig til å stoppe kaldraset, som oppleves som kald trekk langs gulvet. Dermed blir det trolig litt mindre gulvkaldt.

PS! Husk å passe på at ikke vannrørene fryser. Du kan lese mer om dette i denne og denne artikkelen.

2790
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også