Foto: Tom Rumble / Unsplash
Foto: Tom Rumble / Unsplash

Kan jeg bruke gulvvarme under et heltregulv?

Det går helt fint, så lenge du tar de riktige hensynene

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. mars 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. mars 2021
Foto: Tom Rumble / Unsplash
Foto: Tom Rumble / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311095328280.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311095328140.jpg?maxwidth=2000
tom-rumble-HdK3z5GgSe4-unsplash (1).jpg tom-rumble-HdK3z5GgSe4-unsplash (1).jpg
0

Gulvvarme er en behagelig og energieffektiv måte å varme opp en bolig på. Ved at varmen kommer nedenfra og sørger for at du ikke fryser på føttene, kan du faktisk senke temperaturen en god del uten at det går ut over komforten. Det finnes imidlertid mange typer gulv på markedet, og det hersker ofte en del usikkerhet når det gjelder hvilke gulv som egner seg for gulvvarme og ikke.

Skrudde og hellimte heltregulv lar seg fint kombinere med gulvvarme, men du kan ikke bruke gulvvarme under et heltregulv som monteres flytende. Når det gjelder selve varmen, er det viktig å være klar obs på at temperaturen i gulvet ikke skal overstige 27 grader eller ha høyere effekt enn 60w per kvadratmeter. Med for høy effekt eller temperatur, risikerer du at gulvet tørker såpass mye ut at det oppstår skader som ikke er mulige å fikse. For at temperaturen ikke skal bli for høy, er det smart å installere en gulvføler med temperaturbegrensning. Da trenger du ikke å passe på temperaturen selv.

Du skal imidlertid være klar over at ting som tykke tepper, møbler med tett bunn og liknende, kan bidra til for høy temperatur der de er plassert. Varmen slipper rett og slett ikke ut og kan dermed forårsake skader.  Det kan med andre ord være lurt å tenke gjennom interiørelementer og møblering dersom du vil ha gulvvarme under et heltregulv.

En annen ting du skal vite når det gjelder heltregulv og gulvvarme, er at det alltid skal brukes fuktsperre mellom varmekilden og tregulvet. Fuktsperrens oppgave er å hindre at fukt i undergulvet kan trekke opp i tregulvet. Det er dessuten viktig å være klar over at det vil kunne oppstå tørkesprekker gjennom fyringssesongen – dette er normalt og gir ikke rett til reklamasjon. Til sist er det viktig å vite at heltregulv ikke er glad i raske temperaturendringer, men må tilpasses endrede temperaturer gradvis. Det er med andre ord ikke særlig smart å stille gulvvarmen til høyeste nivå dersom du kommer hjem til kaldt hus etter å ha vært på ferie eller når du kommer hjem fra jobb.

2034
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også