Den soleklart mest effektive måten å spare penger på når du pusser opp eller bygger nytt, er ved å legge inn egeninnsats og gjøre så mye som mulig selv. Samtidig er det ikke til å komme unna at det kreves stadig mer kompetanse for å gjennomføre prosjekter i og rundt huset.
Å montere et balansert ventilasjonsanlegg er et eksempel på en oppgave som krever en god del kompetanse, men som mange har et ønske om å gjøre helt eller delvis på egenhånd. Det er faktisk mulig, og mange kan klare det dersom de er litt nevenyttige og bruker litt tid på å sette seg inn i tematikken. Avhengig av hvor stort anlegg du skal montere, hvor i landet du bor og hvilke produkter du velger, kan du spare flere titusen kroner på å gjøre monteringen av anlegget selv
Forskjell på nybygg og montering i eksisterende bolig
Det er forskjell på om du skal montere et ventilasjonsanlegg i en ny eller eksisterende bolig. For nye boliger eller rehabiliteringsprosjekter der TEK17 slår inn, stilles det eksempelvis krav til prosjekterende og utførende roller. Det vil si at du må ha et kompetent firma til å stå for prosjekteringen av anlegget, men at du selv kan stå ansvarlig for utførende arbeid som selvbygger stå. Du skal imidlertid vite at det stilles krav for å bli godkjent som selvbygger av kommunen, så det er ikke fritt frem. Kravene varierer fra kommune til kommune, og dette må du sjekke ut på forhånd.
I en eksisterende bolig der TEK17 ikke er relevant, stilles det ikke krav til prosjekterende og utførende roller. Dermed er det ingen krav til søknader om noe som helst hva angår selve ventilasjonsanlegget. Må du gjennom brannceller eller andre bruksenheter for å føre frem ledninger eller kanaler, stilles det imidlertid en del krav. Dette er svært viktig å klarlegge før du setter i gang.
Riktig prosjektering gir et godt anlegg
Generelt er det også grunn til å understreke at prosjekteringen av et ventilasjonsanlegg ikke nødvendigvis er det enkleste å gjøre på egenhånd. Bruker du kanaler med for liten dimensjon kan du eksempelvis risikere for høyt kanaltrykk og for høy fart på luftstrømmen - dette oppleves som støy fra ventilene.
Andre ting å være obs på er hva slags kanaler du har plass til og hvordan du skal føre dem frem. I boliger på over 125 m2 anbefales eksempelvis hovedkanaler på 200 mm i diameter, og med 50 mm isolasjon rundt er det behov for opptil 300 mm utsparring i bjelkelaget. Det er det ikke alle som har plass til og da blir det fort et behov for å fore ned taket eller lage kasser der rørene kan ligge.
Husk også at aggregatet bør plasseres innenfor den isolerte sonen av boligen, innenfor samme branncelle som det skal betjene og helst i et rom et stykke unna oppholdsrom som stue. Rørføringene kan ligge i uisolert sone så lenge de er isolert på riktig måte.
Ta kontakt med et kompetent firma
Selv om det er mulig å gjøre mye selv, vil vi uansett anbefale at du bruker et kompetent firma. Det gjelder i særlig grad prosjektering av anlegget, slik at du er sikker på at det prosjekteres og dimensjoneres på korrekt måte. Har du planer om å montere det selv, bør du også handle fra et firma som kan gi deg støtte og råd underveis i prosjektet.
