115
Foto: Shutterstock

Kan regnvær i byggeperioden skade treverket?

Det skal litt til, men det er uansett lurt å ta noen forholdsregler

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614113713537.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614113713537.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Hvis vi skal sette det litt på spissen, har treverk egentlig bare én fiende: vann. Det betyr at det er viktig å treffe tiltak som forhindrer vannet fra å bryte ned treverket, og de velkjente løsningene dreier seg om å male, beise, lage overbygg osv.

I en byggeperiode stiller det seg imidlertid litt annerledes. Hvis du er i ferd med å sette opp reisverket til et hus, tilbygg, hagestue eller annet er det tross alt begrensede muligheter til å beskytte treverket fra naturelementene. Så hvordan skal du egentlig håndtere regn og fuktighet når du bygger med treverk? 

Det første du bør være obs på, er å unngå at materialene blir våte før de skal brukes. Derfor bør du dekke dem med en god presenning, lagre dem under tak eller liknende. Ved å dekke dem til beskytter du dem også fra solen og reduserer risikoen for at de vrir og krymper seg. Har du leid inn folk til å gjøre jobben for deg kan det være smart å avklare hvem som har ansvar for tildekking av materialer.

Fukten er sjelden omfattende og tørker ofte fort opp

Etter at bygget er satt opp, men fremdeles ikke er tett, er det sjelden mulig å sikre seg mot at treverket blir fuktig når regnværet setter inn. Stillasløsninger i form av tak-over-tak er alltids en mulighet, men er såpass kostbart at de færreste vil velge det. Dessuten er det strengt tatt ikke nødvendig. Selv om det har regnet mye vil ikke fukten stikke spesielt dypt i treverket og derfor tar det som regel ikke særlig lang tid før det tørker opp igjen. Noen dager med oppholdsvær og litt vind pleier å være nok. Bygger du hus skal byggtørkere ikke brukes før huset er ferdig isolert.

Du skal imidlertid være litt ekstra påpasselig på steder der det ikke kommer særlig mye luft til, og der det derfor tar lenger tid å tørke opp. Særlig undersiden av bunnsvillen, som ligger på svilleunderlag/betong, er et eksempel på et slikt sted.

Fuktmålinger er viktige

Dersom du bygger hus, er det spesielt viktig å være helt sikker på at treverket er tørt nok til å gå videre med de innvendige arbeidene. Dette er i utgangspunktet entreprenørens ansvar, og betyr at det skal foretas fuktmålinger både i betong og betongplate. Det er imidlertid ikke noe i veien for at du følger opp dette litt ekstra nøye. Dersom målingene viser tilfredsstillende fuktighetsnivåer, ligger alt til rette for å gå videre med å legge gulv, montere veggplater osv. 

2397
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også