Kapp- og gjærsagen kutter ikke rett!

Det fikser du fort på egenhånd

ByggeBolig
30. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181030113623226.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181030113623226.jpg?maxwidth=2000
0

En av de store fordelene med å bruke en kapp og gjærsag er at den gir deg vinkelrette kutt på en rask og effektiv måte. Fra tid til annen vil du imidlertid oppleve at den ikke kutter rett – da må du frem med litt verktøy for å ordne opp i det før du setter sagtennene i de dyre listene som skal utgjøre kronen på verket i den nyoppussede stuen.

Før du begynner på selve justeringen, bør du imidlertid sjekke om sagen faktisk er ute av vinkel. Det første du kan gjøre er å forsikre deg om at emne du skal sage ligger vinkelrett mot anlegget på sagen, altså helt inntil «gjerdet» i bakkant. Gjør det ikke det, vil ikke du ikke få rette kutt. Har du en kapp- og gjærsag med uttrekk, bør du dessuten gjøre det til en vane å trekke sagen ut og gjøre kuttet fra deg. Da presser du emnet inn mot gjerdet.

Er alt dette i orden, finnes det et par enkle metoder å sjekke vinkelen på:

  • Finn planke og gjør et kapp i den ene enden. Snu den 180 grader og kapp den andre enden. Mål deretter sidene på planken. Er de ikke like lange, vet du at sagen ikke kapper rett.
  • Finn frem en vinkelhake og legg den siden mot gjerdet på sagen og den andre siden inn mot sagbladet. Ser du en glippe mot enten gjerdet eller sagbladet, er sagen ute av vinkel.

En del produsenter leverer for øvrig en trekantvinkel med sagen for å gjøre sistnevnte sjekk.

Dersom du har en sag som kan vippes til sidene, bør du også sjekke at bladet er vinkelrett i vertikalplanet, altså at det står vinkelrett på anlegget. Til dette kan du også bruke en vinkelhake, men nå setter du den ene siden mot anlegget i stedet for gjerdet.

Når det gjelder selve justeringen av sagen, vil det være noen forskjeller fra produsent til produsent. Sjekk derfor bruksanvisningen for å finne hvordan du justerer akkurat den sagen du har.

1820
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også