Klaprer dørene dine?

Det er ofte fort gjort å fikse!

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

5. mars 2019
Foto: Pexels
Foto: Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190305084052093.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190305084052093.jpg?maxwidth=2000
0

Tar du deg en tur rundt i huset og kjenner litt på dørene, vil du sannsynligvis merke at det er litt dødgang mellom dørbladet og karmen på flere av dem. I de fleste tilfeller er det ikke snakk om noe mer enn noen få millimeters dødgang, men det er ikke mer enn det som skal til for at dørbladet beveger seg ørlite granne frem og tilbake.

Disse bevegelsene vil du høre som klapring fra døren under visse omstendigheter. Typisk når det er gjennomtrekk i boligen, dersom noen tramper taktfast over gulvet eller når andre dører lukkes eller åpnes. I enkelte tilfeller kan også eksterne faktorer som tungtransport forbi huset gjøre at dørbladet beveger seg litt. Uansett hva som forårsaker det kan det være ganske irriterende å høre denne klaprelyden i hverdagen.

I de fleste tilfeller er heldigvis fryktelig enkelt å fjerne dødgangen og kvitte seg med problemet. Det eneste du trenger er faktisk en flat skrutrekker. Når du har funnet en slik åpner du opp døren og retter oppmerksomheten mot sluttstykket i karmen. Det vil si beslaget i karmen der fallen på dørbladet låses fast. Fallen er den lille, fjærbelastede delen som går inn og ut når du tar i dørhåndtaket og som sørger for å holde døren lukket.

I sluttstykket vil du se to tapper. Utformingen kan variere litt fra karm til karm, men felles for dem alle er at de kan vippes ut med skrutrekkeren. Når du gjør det reduserer du dødgangen mellom karm og dørblad slik at dørbladet ikke lenger får plass til å bevege seg frem og tilbake.

Har du problemer med dører som tar i karmen? Da bør du lese denne artikkelen.

1596
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også