115

Klikkvinyl passer perfekt på hytta

Det blir stadig mer populært med klikkvinyl, og det er ikke uten grunn. Dette er et pent og holdbart gulv som er enkelt å legge, vedlikeholde og rengjøre.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

18. januar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240118152219406.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240118152219406.jpg?maxwidth=900
0

På hytta skal du helst slappe av og kose deg, og ikke bruke så mye tid på vedlikehold og rengjøring. Derfor er klikkvinyl et godt gulvvalg. Dette er et robust gulv som tåler mye vann og hardt bruk, så du trenger ikke å være urolig om noen går inn med skisko eller drar med seg snø inn døra. 

Enkel klikk-montering

Klikkvinyl er laget slik at du enkelt skal klare å legge gulvet selv ved å bare klikke platene sammen uten å bruke lim, spiker eller spesialverktøy. Normalt kan klikkvinyl også legges uten at du trenger å justere/gjøre noe med dører og terskler.

Gulvene er tynne, ofte 6 mm inkludert underlaget, og er derfor perfekt til å legge oppå gamle gulv, som fliser, laminat, parkett og så videre, uten at den totale byggehøyden blir høy.

Det skal vanligvis være 8–10 mm mellomrom/avstand fra gulv til vegger og andre, faste installasjoner, slik at gulvet har plass til å krympe og utvide seg i takt med endringer i luftfuktighet og temperatur. Mellomrommet kan du enkelt skjule bak en sokkellist.

Gulvet krever ingen ekstra etterbehandling og det er lett å rengjøre – tørrmopping eller støvsuging er ofte godt nok, men gulvet tåler godt å vaskes med vann også.

Pen, lun overflate

Du kan velge mellom mange ulike design. Vinylgulvet ditt kan blant annet se ut som et tregulv, eller hva med å ha noe som minner om (keramiske) fliser i gangen og stenfliser i stua? Uansett hvilket design du velger, vil overflaten føles behagelig og gi god trinnlyd – gulvets tynne struktur demper akustikken.

Varme og kulde

Vinyl tåler gulvvarme, men ikke la overflatetemperaturen overstige 27 grader. Sjekk produktbeskrivelsen for spesifikke anbefalinger.  

Dersom hytta di står uoppvarmet på vinteren, burde du velge klikkvinyl med en kjerne av komposittmaterialer. De tåler temperatursvingninger bedre enn alternativene. 

Foran peisen

Du bør legge en glassplate eller noe annet ikke-brennbart på gulvet foran peisen, slik at ikke varmepåkjenningen blir for stor og skader gulvet. Dette gjelder for de fleste gulvtypene, ikke bare klikkvinyl.

PS!   Klikkvinyl tåler mye vann, men er ikke godkjent for våtrom.

kjerne av rigid kompositt materiale som tåler temperatursvingninger bedre enn alternativene.
2165
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også