115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Knirker heltregulvet?

Her får du tipsene for å fikse det

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. august 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. august 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210818093641625.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210818093641625.jpg?maxwidth=900
0

De fleste som har heltretregulv, opplever knirking en eller annen gang. Det er utrolig irriterende, men det går faktisk an å bli kvitt det i mange tilfeller. Hva som kreves for å få det bort er avhengig av hva som faktisk forårsaker knirkingen, og akkurat dette er det ikke alltid like enkelt å finne ut av. Noen kjente årsaker ser imidlertid ut til å gå igjen.

På nyere hus er det gjerne uttørking av gulvbjelkene som er årsaken til knirkingen. Når treverk tørker, krymper det som kjent litt. Dermed oppstår det et lite mellomrom mellom bjelkene og gulvet eller undergulvet. Når du går på gulvet vil gulvbordene eller undergulvet bevege seg og gnisse mot spikeren eller skruen det er festet med og knirkelyden er et faktum. Denne utfordringen er størst dersom det er brukt spiker. Ved bruk av riktige typer skruer vil det bli mindre bevegelse selv om bjelkelaget krymper noe.

Andre ting som kan føre til at gulvbord eller undergulv gnisser mot festemidlene, er at gulvbjelkene ikke er tilstrekkelig avrettet. Er de ikke det, vil det være en høydeforskjell mellom de ulike bjelkene som kan føre til mellomrom mellom gulv/undergulv på deler av gulvflaten. Årsaken til høydeforskjellen kan både være at bjelkene har en krumming eller at de rett og slett har blitt montert uten tilstrekkelig nøyaktighet.

Uansett hva denne typen knirking skyldes, er løsningen som regel å etterskru eller etterspikre. På den måten vil du presse gulvbord/undergulv ned mot bjelkene og hindre dem fra å kunne bevege seg. Det beste alternativet er å bruke skruer, da det gir et mer solid og holdbart sluttresultat. Hvorvidt det holder å skru enkelte steder eller om du må etterskru over større deler av gulvflaten, avhenger av hvor mange steder du opplever knirk.

Andre årsaker til knirk

Det finnes også en del andre årsaker til knirking. I noen tilfeller skyldes det manglende avstand mellom gulvbord og vegg, som lager problemer når materialene utvider seg. Dette kan enkelt sjekkes ved å demontere gulvlistene. En annen årsak er at not og fjær i gulvet ikke er limt godt nok. Er dette tilfellet, vil det bli en liten bevegelse der det ikke er limt. Dette er vanskelig å fikse da det som regel krever utskifting av hele gulvet.

2237
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også