Knytt sammen stuen og terrassen med store vinduer

Her er noen tips om hva du bør tenke på når du vil kjøpe store vinduer.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

3. desember 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

3. desember 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201203153339154.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201203153139652.png?maxwidth=2000
Vindu - store vinduer 3.png Vindu - store vinduer 3 - mobil.png
0

En god sammenheng mellom innen- og utendørsområdene har mye for seg – spesielt i et land som Norge, hvor været ikke alltid inspirerer oss til å gå ut. Knytter du inne- og uteområdene sammen på en god måte, får du glede av uteområdene selv om du oppholder deg innendørs og det blir enklere å bevege seg ut. Du vil kanskje også oppleve at huset og hagen i større grad oppfattes som en enhet.  

Det er viktig å bruke vinduer og balkongdører som gir deg godt utsyn og bidrar til at skillet mellom utendørs- og innendørsmiljøene reduseres mest mulig. I mange tilfeller betyr dette at det er smart å gå for store vinduer – trenden de siste årene har også gått i denne retningen. Mange vil dessuten ha vinduer med glass som går helt ned til gulvet.

Den samme trenden gjelder balkongdører, der helglassede modeller er mer populært enn de tradisjonelle variantene med brystning og et glassfelt øverst. Med store vinduer og helglassede dørere får du maksimalt utsyn og følelsen av at du er ute selv når du sitter i sofaen.

Størrelsen har ikke alt å si

Store vinduer er flotte, men de er ikke en vidunderkur i seg selv. Det er blant annet viktig å tenke på hvor du plasserer de, noe som krever litt planlegging. Det er for eksempel uheldig å montere et stort vindu akkurat der du ønsker å plassere sittegruppen eller en stor plante som vil ta mye av utsikten. For å få det fint, må du også tenke på helheten, slik at du har noe interessant å se ut på gjennom de flotte vinduene.

I tillegg må du tenke på fargevalg. Vindusrammene trenger nemlig ikke å være hvite, men kan leveres i alle mulige farger. De siste årene har sort og grått vært i vinden, og mange bruker dette for å få vinduene til å ramme inn uteområdene – et virkemiddel mange arkitekter bruker. Du kan også få forskjellige farger på inn- og utsiden av vinduet, slik at du enkelt får perfekt fargematch både ute og inne.  

Velg riktig verandadør:

  • skyvedør
  • én enkel balkongdør
  • to-fløyede dører

2229
b-0TrueFalseVil du ha skyvedør, må den være forholdsvis stor, slik at du får en stor passasje når den åpnes. Med en to meter skyvedør får du faktisk ikke mer enn 90 cm åpning.

175
false
c-12TrueFalse


Hvis du ikke har så mye plass, kan det være lurt å gå for en to-fløyet dør, da du får større åpning når begge dørbladene åpnes.

Dersom du vil ha muligheten til å åpne skikkelig opp, kan du dessuten vurdere foldedører. Åpningen ut blir helt fri, og du slipper poster i lysåpningen.

291
false
c-12TrueFalse
0

Isoleringsevne, dugg, sikkerhet og sol

Når du skal ha nye vinduer er det viktig å tenke på hvor godt de isolerer, og går du fra små til store vinduer er dette enda viktigere. Du bør velge vinduer med trelagsglass fremfor tolagsglass for å få så lav U-verdi som mulig (U-verdi viser varmeisolerende evne, og bør være lav). Slik unngår du kaldras fra vinduene og opplevelsen av å bo i et kaldt hus store deler av året. En ulempe med trelagsglass kan imidlertid være at det isolerer så godt at det dugger på utsiden under visse værhold. Hvis du ikke ønsker at dugg skal blokkere utsikten til uteområdene om morgenen, bør du velge vinduer med antidugg-overflate.

Her kan du lære noen tips, dersom: Trekker det fra vinduer og dører?

Går du for vinduer som monteres ned mot gulvet, bør du også velge sikkerhetsglass. Dette anbefales alltid dersom vinduene går lenger ned enn 80 cm over gulvet, da glass under denne høyden er mye mer utsatt for sammenstøt og påkjenninger.

Store vinduer fører også til økt oppvarming fra solen året rundt, og kan være plagsomt om sommeren. Derfor kan det være lurt å investere i soldempende glass som bidrar til å stoppe soloppvarmingen. Soldempende glass finnes i mange varianter – husk at jo mer varme du vil dempe, jo mørkere blir glasset. Vil du ha effektiv solskjerming uten å ofre dagslyset, kan det ofte være mer fornuftig å gå for screens som er integrert i fasaden eller vinduet.

Trekker det fra vinduer og dører?
1437
c-12TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også