Kompakt eller splitt?

Velg et kjøleaggregat som passer dine behov

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122130149762.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122130149762.jpg?maxwidth=2000
0

En av de viktigste bestanddelene i et kjølerom er selve kjøleaggregatet – maskinen som sørger for at det faktisk blir kaldt i kjølerommet ditt. 

Det er i hovedsak to typer aggregat du kan velge mellom:

  • Kompaktaggregater
  • Splittaggregater

Kompaktaggregatene er komplette anlegg som monteres i vegg med lufting på baksiden og kobles til med et vanlig støpsel i en stikkontakt. De fungerer altså etter plug & play-prinsippet og gjør at de fleste kan montere dem selv. Det finnes ulike modeller og enkelte av dem gir deg muligheten til å få en fin avslutning på den varme siden – altså den siden du ser fra utsiden av kjølerommet. Om dette er viktig for deg bør du sjekke hvilke muligheter som finnes på dette området før du handler. Det kan også være lurt å forsikre seg om at aggregatet har funksjon for automatisk fjerning av kondensvann slik at du slipper å legge inn avløp i kjølerommet for å bli kvitt kondensvannet.

De såkalte splittaggregatene tillater deg å plassere kompressoren et annet sted enn der kjølerommet er plassert. Det er en fordel med tanke på støy da du kan plassere kompressoren et sted der det ikke spiller noen rolle om det støyer litt. Er du litt smart plasserer du den et sted der du kan nyttiggjøre varmen den genererer, for eksempel i en bod, snekkerverkstedet i kjelleren eller garasjen. Vær oppmerksom på at plassering et sted der temperaturen faller under 10 plussgrader krever en kompressor som kan kjøre med vinterdrift. Du skal også være oppmerksom på at splittaggregater krever avløp fra kjølerommet for å bli kvitt kondensvann.

Det er ikke store forskjeller på kompakt- og splittaggregatet når det gjelder innkjøpskostnad. Likevel vil et splittaggregat totalt sett bli noe dyrere ettersom du trenger en autorisert kuldemontør til å legge rør, fylle gass og kjøre i gang kompressoren. Velger du selv å lage ferdige hull i vegger, gulv eller tak i stedet for at montøren skal gjøre det, kan du du spare litt penger på det. Gjør i så fall en avtale med montøren på forhånd.

Sjekk også våre tre tips til ting du bør tenke på når du skal velge kjøleaggregat.

2137
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også