115
Foto: Shutterstock

Kryssfinér til alle typer prosjekter

Enten du skal kle veggene inne eller bygge stillas, finnes det en type kryssfinér som kan brukes

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220628090052771.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220628090052771.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Kryssfiner er et utmerket materiale å bruke til oppussingsprosjekter fordi det er sterkt, holdbart og har et utseende som fint kan brukes som det er. Det er også lett å jobbe med og kan kuttes til alle størrelser eller fasonger du trenger. Kryssfinér er et bearbeidet treprodukt, og her ligger også grunnen til at det er sterkt og stabilt. Platene lages nemlig ved å laminere/lime sammen flere lag med trefinér som legges på tvers av hverandre.

Plater med mange tynne lag har større styrke enn plater med få og tykke lag. Samtidig er ikke dette noe du nødvendigvis kan velge fritt, ettersom antall lag ofte er avhengig av tykkelsen på platene.

Et godt valg til vegger og møbelsnekring

Kryssfinérplater finnes i mange ulike utførelser og egner seg til en rekke ulike prosjekter. Plater med de fineste overflatene egner seg eksempelvis godt på vegg, som et alternativ til glatte gipsplater, MDF-panel eller tradisjonell trepanel. Denne typen plater kan også brukes til å bygge møbler, hyller, skap og liknende. Tar du en kikk på Youtube, vil du særlig se at både proffer og amatører i USA gjør aktiv bruk av kryssfiner (plywood) for å lage skap, hyller og møbler.

I en skandinavisk stil gjør ubehandlet kryssfiner seg svært godt, men for å unngå gulning kan det være en fordel å overflatebehandle dem en hvitpigmentert olje eller voks. Det er også mulig å male dem på akkurat samme måte som andre typer treverk. Husk at frem- og bakside ikke er lik på denne typen plater. Baksiden har som regel ikke krav til utseende, så det er viktig at du monterer dem riktig vei for å få et pent sluttresultat.

Egner seg også til grovere jobber

Andre typer plater egner seg i større grad til grovere prosjekter, slik som et alternativ til bruk av sponplater i undergulv eller som alternativ til rupanel på vegger. Et typisk eksempel er baderomsvegger som skal kles med tynne eller myke våtromsplater der det er behov for ekstra forsterkning i bakkant. For både vegg og undergulv er det mulig å bruke plater med not og fjær. Denne typen kryssfinerplater kalles ofte for konstruksjons- eller bygningsfinér og er tiltenkt bruk der det ikke stilles krav til kvaliteten på overflaten.

Et annet eksempel der kryssfinér kan brukes, er til å bygge forskaling dersom du skal støpe. Da velger du i så fall plater med film- eller oljebelagt overflate. Overflatebehandlingen gjør at platene slipper lett når du skal rive forskalingen etter at betongen har tørket. Valg av treslag og overflatebehandling bør avgjøres på basis av hvilket forskalingsresultat du er ute etter.

Vil du ha slitesterke og holdbare vegger, tak eller innredning i garasjen eller i et landbruksbygg, kan du også vende deg mot kryssfinér. Det finnes nemlig en egen type plater som enkelt og greit kalles for landbruksfinér. De er belagt med en tykk fenolfilm som gjør platene vannbestandige og mulige å høytrykksspyle. Andre plater med fenofilm har et rutemønster på den ene siden. Rutemønsterer gir en antiskli-effekt og gjør platene egnet til bruk i stillas, som lasteplan på tilhengere og til å lage gangbroer.

PS! Det finnes også bøybar kryssfiner - perfekt for kreative prosjekter eller for å kle inn søyler.

3230
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også