115
Foto: sethink / Pixabay
SWITCH SECTION

Lader du elbilen når det tordner?

Type something

Det er ikke sikkert du bør fortsette med det

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. juni 2022
Foto: sethink / Pixabay
Foto: sethink / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627090603298.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627090603298.jpg?maxwidth=900
Foto: sethink / Pixabay
Foto: sethink / Pixabay
0

Sommeren er høysesong for lyn og torden, og nesten halvparten av lynnedslagene i året slår ned i juli og august. Selv om det kan  litt spennende å sitte inne og følge med på uværet som herjer ute, er det verdt å huske på at det samme uværet kan forårsake mye skade. Hvert eneste år utbetaler forsikringsselskapene titalls millioner til skader på bygninger og innbo som følge av lyn- og tordenvær. Størsteparten av utbetalingene knytter seg til skader på elektronikk.

Den enkleste forholdsregelen du kan ta for å unngå at uværet forårsaker skader, er å trekke ut støpslene til elektronisk utstyr som TVer, spillkonsoller, datamaskiner, rutere, vaskemaskin osv. Det er også en fordel å koble fra nettverks- og antennekabler. Selv om lynet ikke slår ned i akkurat ditt hus, kan et nedslag i nærområdet føre til såpass stor overspenning i strømnettet at det ødelegger elektronikk hos deg. Overspenningsvern i sikringsskapet eller på utvalgte stikkontakter kan også være et alternativ. Vernets oppgave er å ta unna for overspenning som blant annet kan oppstå som følge av lynnedslag.

Trekk ut støpselet på elbilen også

De siste årene har mange skaffet seg elbil, som i bunn og grunn er et stort elektrisk apparat. Det er imidlertid forskjell på en elbil og mindre typer forbrukerelektronikk, og det viktigste når det kommer til lyn- og tordenvær er at en elbil tåler større overspenning uten at det oppstår skader. Det vil med andre ord si at risikoen for skader som følge av lynnedslag er mindre. Det finnes heller ikke veldig mange saker der lynnedslag har forårsaket store skader på elbiler.

Likevel er det smart å trekke ut støpselet dersom bilen står og lader når lyn- og tordenværet setter i gang. Da er du helt sikker på at det ikke kan skje noe og er en svært enkel forsikring mot at det skal oppstår skader eller komplikasjoner på en av de dyreste gjenstandene du eier. Lader du i en stikkontakt og du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet, bør du være ekstra påpasselig når uværet setter inn. Dette er trolig tilfelle for mange ettersom det ikke har vært påbudt med overspenningsvern før 2012.

Økt sikkerhet med ladestasjon

Vil du ha best mulig sikkerhet når du lader, bør du lade via en dedikert ladestasjon. Når en ladestasjon installeres, er det nemlig også påbudt å montere overspenningsvern i sikringsskapet. 

En ladestasjon gir også økt sikkerhet under lading generelt, og reduserer risikoen for varmgang og fare for støt som kan oppstå dersom du lader i stikkontakt. Dessuten går ladingen raskere på en ladestasjon enn via stikkontakt.

2591
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også