115

Vedlikehold av hagemøbler


Type something

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

22. april 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220422135355179.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220422135355179.jpg?maxwidth=900
100
0

Sett av litt tid til å vedlikeholde hagemøblene, slik at de holder seg pene og varer lenger. Her er noen tips for hva du kan gjøre med hagemøblene i tre, metall og plast.

Tre-hagemøbler

Hvis du ikke vedlikeholder hagemøblene i tre, kan de bli misfarget og tørre, som gjør at de kan sprekke opp.

Start med å vaske møblene med en trerens, la de tørke og til slutt behandler du de med olje – bruk en olje som passer til tresorten. Dette bør gjøres to ganger i året. Hvis du har helt nye tremøbler, kan du gjerne også olje disse (med unntak av teak-møbler), da de vil bedre tåle regn og sol.

Ikke bruk høytrykkspyler på hagemøblene i tre, da fibrene i treverket kan bli skadet, noe som gjør at vann kan trenge inn og lage råte.

Metall-hagemøbler

Selv om hagemøbler i metall som regel er beskyttet av lakk, kan de ruste utendørs. Rusten oppstår når det blir riper i lakken, så oksygen og vann kommer i kontakt med metallet.

For å unngå rust, bør du påføre vannavstøtende olje eller voks og passe på å holde hagemøblene rene.

Hagemøbler i aluminium kan begynne å se godt brukte ut etter noen år, men de ruster sjelden. Du kan gjerne polere overflaten med et poleringsmiddel samt forsterke overflaten med en lakk – da blir de skikkelig fine igjen.

Hvis du vil male hagemøbler i metall, må du påføre en ruststoppende grunning før du maler med en maling som passer til metall.

Plast-hagemøbler

Ofte blir hagemøbler i plast misfarget etter noen år. Dette skyldes at regn og solstråler gjør overflaten ru, slik at smuss og skitt setter seg fast i porene.

Start med å vaske møblene med en fettløsende såpe eller plastrens. Bruk helst en klut eller svamp som er beregnet for polering, ellers kan det bli riper. La møblene bli helt tørre etter vaskingen, påfør plastvoks og poler den inn i overflaten på møblene.

Hvis møblene har blitt så bleiket av solen at du ikke tror plastvoksen vil hjelpe noe særlig, kan du alltids spraye de med spraymaling.

2501
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også