115

Lær hvordan du maler innendørs – fra forarbeid til fullføring

Å male innendørs kan gi hjemmet ditt et friskt pust. Men før du griper penselen og rullen, er det viktig å forstå hele prosessen. Her er en enkel veiledning fra forarbeid til fullføring.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

21. februar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240221091129689.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240221090947849.jpg?maxwidth=900
0

Det kan virke som en stor oppgave å male innendørs, men med riktig forberedelser og teknikker kan det være en givende opplevelse. Husk å ta deg tid til å utføre hvert trinn skikkelig, og ikke nøl med å spørre om hjelp eller råd hvis du er usikker på noe. 

Forarbeid

Start med å rengjøre overflatene grundig for å fjerne støv og skitt. Bruk en mild såpeblanding og vann, og tørk deretter godt av med en ren klut.

Hvis det er gammel maling som skaller av eller er i dårlig stand, må dette fjernes før du begynner å male på nytt. Dette kan du gjøre med en malingsskrape.

Se om du finner noen sprekker eller spikerhull på overflatene. Fyll eventuelle hull med sparkelmasse og bruk en sparkelspade for å jevne det ut. La det tørke helt, og puss deretter overflaten forsiktig med med et finkornet sandpapir for å få en jevn finish. Vask deretter overflatene for å fjerne støv og sparkelrester.

Dersom du skal male panel, bør du kvistlakkere alle kvistene for å unngå skader – nytt panel trenger to lag med kvistlakk. 

Grunning

Grunning er et viktig skritt som ofte blir oversett, men det legger grunnlaget for et jevnt og langvarig resultat. Når du grunner vil påfølgende malingsstrøk få god vedheft / godt feste. I tillegg gir grunningen beskyttelse mot fuktighet og overflatene blir jevnere.

Påfør grunning jevnt over overflaten med en pensel og/eller rulle. La det tørke helt før du begynner å male.

Maling

Endelig er det på tide å male! Velg en høykvalitetsmaling som passer til overflatene du skal male, enten det er vegger eller tak. Dersom du skal bruke rulle, bør du skaffe deg et forlengerskaft for redusere belastningen på armene, skuldrene og ryggen.

Påfør malingen jevnt med en pensel og/eller rulle, og sørg for å arbeide i jevne, overlappende bevegelser. Sjekk at det ikke finnes noen umalte flekker, og la hvert strøk tørke helt før du påfører det neste.

Fullføring

Når malingen er tørr, kan du fjerne maskeringstapen og sette møbler og ting på plass igjen. 

2035
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også