Lag din egen juletrefot!

Det er slettes ikke vanskelig

Av ByggeBolig
17. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181217101712427.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181217101712427.jpg?maxwidth=2000
0

Betong er et utmerket materiale å lage juletrefot av. Du starter med å lage en forskaling, altså en form du kan helle betongen i. Husk at de innvendige målene på formen bestemmer størrelsen på sluttresultatet – og at innsiden på formen har mye å si for den ferdige overflaten.

Det kan være lurt å bruke en plastbelagt forskalingsplate, både fordi den gir en fin overflate og lettere slipper betongen når du skal ta av forskalingen. Valg av betong har også noe å si. B20-betong gir en ru overflate, mens finbetong gir en glattere overflate.

Delene til til forskalingen kappes og skrus sammen - forbor slik at materialene ikke sprekker. Fug alle innvendige hjørner for å få det helt tett. Glatter du fugemassen med fingeren får du dessuten avrundede hjørner på sluttresultatet. Du kan også smøre formen med litt olje for at formen skal slippe betongen enda lettere.

Deretter setter du en rund gjenstand midt i formen der trestammen skal stå. Eksempelvis en stump av et avløpsrør eller liknende, ca. 80 cm. i diameter. Lim den gjerne fast til bunnplaten for at den skal stå fast når du heller i betongen. Har du en utrangert juletrefot kan du faktisk også støpe inn denne.

Hell så betongen i formen og vibrer den for å få ut som mange luftbobler som mulig. Bruk gjerne en hammer og bank forsiktig rundt hele formen. Pass på at gjenstanden du har brukt for å lage utsparring til trestammen ikke flytter på seg - sett gjerne noe tungt oppå den når du er ferdig med å helle i betongen.

Når betongen har stivnet litt fjerner du den tunge gjenstanden, vanner betongen og dekker den med plast. Hold betongen fuktig i noen dager. Deretter fjerner du forskalingen og plukker ut gjenstanden du har brukt for å lage utsparringen. Hvis du vil kan du slipe overflaten eller behandle den med egnet maling.

Dersom stammen på treet ditt er mindre enn hullet i foten kan du banke ned trekiler for at det skal stå støtt. Er stammen bredere enn hullet spikker du den smal nok i bunnen til at den skal passe.

2034
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også