Lag dine egne utforinger

Det er det penger å spare på

Av ByggeBolig
28. august 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180828083519991.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180828083519991.jpg
0
Når du monterer dører eller vinduer trenger du ofte å utligne forskjellen mellom tykkelsen på karmen og veggen for å få listet. Da kommer utforinger inn i bildet. Du får kjøpt ferdige utforinger i byggevarebutikker og de finnes både som dørsett, enkeltvis og som metervare. Du kan imidlertid også lage dem selv og spare en del penger. 
Det du gjør er å bruke hobbyplater, også kalt hylleplater. Platene er 18 mm. tykke – akkurat det samme som vanlige utforinger. Avhengig av hvor brede plater du kjøper og hvor mye du må fore ut, kan du få flere utforinger fra én plate. 
Det du trenger å gjøre for å lage utforinger av hobbyplater er å lage å lage en fjær som 9 mm. tykk og 15 mm. bred slik at den passer i karmens utforingsspor. Til dette kan du enten bruke: 
  • Bordsag 
  • Håndoverfres 
  • Dykksag/sirkelsag 
Bruker du bordsag stiller du kuttedybden på 9 mm. og bredden på 15 mm. Så legger du emnet på sagen og sager et spor. Deretter stiller du kuttedybden på 15 mm. og bredden på 9 mm. og kjører platen gjennom sagen på høykant. Dermed har du saget bort 9 mm. av tykkelsen i 15 mm. bredde.  
Med en håndoverfres får du til det samme ved å stille dybden til 9 mm. og kjøre overfresen over platen. For å få en bred nok fjær må du gjøre operasjonen i flere omganger, altså flytte overfresen lenger ut mot kanten for hver runde. Det er en fordel å bruke en håndoverfres med parallellanlegg for å føre fresen i en rett linje. 
Bruker du dykksag, legger du sagens føringsskinne 15 mm. inn på platen og stiller sagedybden til 9 mm. Så sager du et spor, før du flytter skinnen eller rettholten et hakk nærmere kanten og sager på nytt. Gjenta dette helt du har laget en serie tette spor helt ut til kanten av platen. Så finner du frem et stemjern og stemmer bort alt treverket som stikker opp. Da står du igjen med en fjær på 9 mm. Har du sirkelsag kan du gjøre akkurat det samme ved å bruke en rettholt som føringsskinne for sagen.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også