Lag et vinrom

Så får vinen din de beste lagringsforholdene

Av ByggeBolig
25. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181025100143665.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181025100143665.jpg?maxwidth=2000
0

I takt med at flere og flere nordmenn får mer kontinentale vaner og får øynene opp for den store verden av vin, skjønner flere og flere også at vinen må oppbevares på en annen måte enn i hyllen ved siden av komfyren. For optimal oppbevaring av vin, kan det derfor være fornuftig å bygge et vinrom. Bygger du det selv, kan du lage en spesialtilpasset løsning som passer perfekt inn i akkurat din bolig.

I utgangspunktet er et vinrom helt likt et vanlig kjølerom, men det er noen faktorer som skiller dem fra hverandre. For lagring av vin er det spesielt viktig å ha:

  • riktig og stabil temperatur, gjerne 8 til 12 grader
  • kontroll på luftfuktigheten. Korkene skal ikke tørke ut, men de skal heller ikke bli for fuktige
  • så lite vibrasjon som mulig, særlig ved langtidslagring av vin

For å få til dette er det viktig at du lager vinrommet ditt etter beste praksis for bygging av kjølerom. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Når det gjelder valg av aggregat til et vinrom, bør du vite at det er ønskelig med litt hyppig start/stopp-frekvens. Et aggregat som går i for lange perioder av gangen vil nemlig kunne trekke for mye fuktighet ut av luften og gjøre at korkene på flaskene tørker ut. Derfor er det spesielt viktig at du ikke velger et for lite aggregat.

Skal du ha glassdør til vinrommet ditt, bør du tenke ekstra nøye over valg av aggregat. Glassdører isolerer nemlig dårligere enn tradisjonelle kjøleromsdører. Dermed kan det være du trenger et større aggregat enn romstørrelsen tilsier dersom du skal ha glassdør. Alternativt bør du vurdere å redusere romstørrelsen.

Når det gjelder vibrasjon, kommer denne som regel fra veggene og skyldes at vibrasjon fra aggregatet forplanter seg. Velg derfor et vibrasjonsdempende aggregat. Det kan også være smart å lagre vinen i gulvstående fremfor vegghengte hyller.

1863
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også