115

Laminatgulv tåler mye, og egner seg godt i aktive hjem

Hvis du ønsker et gulv som er slitesterkt, vannbestandig, vedlikeholdsfritt og enkelt å legge selv, er laminatgulv et godt valg. Det ser også ut som ekte tre, og du har mange designmuligheter.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

25. januar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240125121013295.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240125121013295.jpg?maxwidth=900
0

Laminatgulv er en slitesterk gulvtype som tåler mye aktivitet og belastning, og er derfor et populært valg i hjem med barn og kjæledyr. Det er motstandsdyktig mot blant annet leker, vann, fotballsko og hunder som sklir på klørne, og passer særlig godt på kjøkkenet, i gangen og på barnerommet. 

Etter stor utvikling de siste årene, ser moderne laminat ut som bestemte tresorter. Målet er at laminatgulvet skal se ut som parkettgulv, og du kan velge om hvert bord skal ha én, to eller tre staver i bredden. I tillegg er overflaten lun og myk, og den trenger ikke vedlikehold.

Enkelt å legge selv

Laminatgulv er såpass lett å legge at de fleste klarer det selv. Bordene klikkes enkelt sammen med et klikksystem uten å bruke lim. Det er også lett å senere ta opp igjen plankene og erstatte dem eller flytte dem til et annet sted. 

Du kan velge laminatgulv med ferdigmontert underlag, og dermed legge det rett på undergulvet (ellers må du legge underlaget før du legger laminaten). Hvis du skal legge gulvet rett på betong, trenger det fuktsperre.

Laminatgulvene er tynne, ofte 7–9 mm, og kan derfor legges oppå gamle gulv som er hele og jevne. Skulle du ha et gammelt vegg-til-vegg-teppe fra før, bør du fjerne dette. Sjekk for sikkerhets skyld hvor mye gulvet bygger oppover, slik at du ikke får overraskelser med dører som subber i gulvet. Det kan også være lurt å legge ullpapp imellom det gamle og nye gulvet for å unngå slamring.

Vanligvis skal det være 6–10 mm mellomrom/avstand fra gulv til vegger, rør og andre, faste installasjoner, slik at gulvet har plass til å krympe og utvide seg i takt med endringer i luftfuktighet og temperatur. Mellomrommet kan du enkelt skjule bak en sokkellist. Velg gjerne lister som matcher fargen til gulvet, slik at du får et helhetlig inntrykk og en overflate som virker større enn den er.

Husk at laminatgulv tåler varme (opptil 27 °C), monter eventuelt varmekabler før du begynner å legge gulvet.

Vanlig laminat eller høytrykkslaminat?

Du kan velge mellom vanlig laminatgulv og laminatgulv som er produsert i høytrykkslaminat. Sistnevnte har bedre og tykkere materialer og er laget under stort trykk og med høy varme, det tåler derfor hardere bruk enn vanlig laminat.

Hvis du har kjæledyr, små barn eller driver med annen type innendørsaktivitet, er det best å velge høytrykkslaminatgulv, slik at du ikke trenger å være bekymret for hakk og riper.

Laminatgulv har 20 års garanti eller mer – enkelte kommer med livstidsgaranti.

Foran vedovnen

Legg en glassplate eller noe annet ikke-brennbart på gulvet foran vedovnen, slik at ikke varmepåkjenningen blir for stor og skader gulvet. Dette gjelder ikke bare for laminat, men de fleste gulvtypene.

PS!   Laminatgulv tåler mye vann, men er ikke godkjent for våtrom.

3965
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også