Lei av å kaste lister i søpla?

Hulkil er ikke så vanskelig som mange skal ha det til

ByggeBolig
2. juli 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180703092217551.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180703092217551.jpg
0

Mange opplever store vansker når de skal kappe  hulkillister, men med litt kløkt og nøyaktighet er det faktisk ikke så vanskelig. Bruker du en kapp- og gjærsag, er listens posisjon på sagen helt avgjørende. En kapp- og gjærsag er utformet med et anlegg der du legger materialene mot et «gjerde» i bakkant. 

Når du skal kappe listene, må du forestille deg at gjerdet er veggen og den flate delen av anlegget er taket. Listene må med andre ord legges opp ned. Du må med andre ord har kontroll på hva som er opp og ned. Pass også på at de vinklede delene av listen ligger helt inntil gjerdet og den flate delen, ellers blir kappet unøyaktig. 

Så er det bare å stille dreiefoten på sagen til ønsket gjæringvinkel og kappe. Kapper du lister til utvendige hjørner, skal du ha den ferdige listen til venstre for deg. Kapper du til innvendige hjørner skal den ferdige listen ligge til høyre for deg. 

Metoden egner seg kun der du faktisk har plass til å sette listen på høykant. Har du en list som er høyere enn gjerdet på sagen vil det ikke fungere ettersom du ikke vil klare å sage gjennom. Da må du legge listverket flatt på anlegget. Det krever at du har en sag der du både kan stille gjæringsvinkel med dreiefoten og justere skråvinkelen på selve sagen. 

Mange produsenter av sager har egne tabeller som forteller deg hvilke vinkler du skal stille inn og hvordan listen skal legges på anlegget – vi anbefaler at du følger disse for å få et godt resultat. Det er nemlig ikke selvforklarende i utgangspunktet. 


1541
c-12False
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også