115
Foto: Shutterstock

Lei av å klippe gress?

La en del av hagen bli blomstereng

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juni 2024
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juni 2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240606112645184.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240606112645184.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

For mange er gressklipping synonymt med sommer og solrike helger. Men bak idyllen ligger det tidkrevende arbeid, spesielt for de med store hager. Å holde orden på et frodig gressdekket året rundt krever jevnlige innsats og kan være en kilde til frustrasjon.

Det er nettopp her blomsterengen kommer inn som en glimrende løsning. Forestill deg en del av plenen omdannet til et levende kunstverk, hvor et mangfold av farger og arter samspiller til det beste for både øyet og naturen. Ved å redusere gressarealene til fordel for blomsterenger, kan du si farvel til mange av timene med gressklipping og samtidig bidra til en mer bærekraftig hagekultur.

Fordelene med en blomstereng

Ved å integrere en blomstereng i hagen, tar du et aktivt standpunkt i miljøets favør. Blomsterengen blir et tilfluktssted for pollinerende insekter, sommerfugler og nyttedyr som alle spiller en kritisk rolle i våre økosystem. I tillegg til å være en rik kilde til biodiversitet, er blomsterenger utrolig vakre og gir en naturlig estetikk få andre hageelementer kan måle seg med.

Denne type hagedesign støtter bærekraftige prinsipper ved å redusere behovet for gjødsel og plantevernmidler, samtidig som den krever mindre vanning enn tradisjonelle gressplener. Blomsterengplanter har evnen til å overleve i lokale jordforhold uten ekstra vannforsyning når de først har etablert seg. Selv i de tørreste periodene vil blomsterengen kunne bevare sin sjarm og funksjonalitet. Det er ikke bare gunstig for lommeboka og tiden din, men det gagner også lokalmiljøet ved å redusere avrenning og forbedre jordens helse.

Konvertering til blomstereng

Prosessen med å konvertere gress til en frodig blomstereng krever litt forberedelse og tålmodighet, men resultatene er vel verdt innsatsen. Begynn med å velge en del av hagen som kan frigis fra den vanlige gressklipperutinen. Fjern eksisterende plen og forbered jorden, slik at nye planteslag kan trives. Når det gjelder plantevalg, er innfødte arter ofte de beste alternativene, siden de er tilpasset lokale forhold og trenger minimalt vedlikehold.

Videre bør en god balanse mellom blomstrende planter og prydgress velges, for å sikre en langvarig og tiltalende visuell effekt gjennom de ulike årstidene. Såing kan utføres enten om våren eller tidlig på høsten, avhengig av plantetypene og lokalklimaet. Det finnes mange ressurser, slik som lokale hagesentre, som kan gi råd og veiledning om hvordan du best etablerer og vedlikeholder blomsterengen over tid.

2511
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også