Lister må ikke være laget av treverk

Med kunststoff får du en rekke fordeler på kjøpet

Boligkanalen
13. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181113104044867.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181113104044867.jpg?maxwidth=2000
0

Det skjer stadig ting når det gjelder materialene vi bruker til oppussing, rehabilitering og nybygg. Nye typer materialer blir nemlig stadig mer utbredt på områder der vi tradisjonelt har vært vant til å forholde oss til treverk. Det gjelder blant annet listverk.

Selv om de fleste lister på markedet fremdeles er laget av treverk, kommer det stadig mer listverk laget av ulike typer kunststoff, eksempelvis polyuretan og polystyren. Det er flere fordeler forbundet med denne typen lister:

  • De veier lite og er dermed enkelt å transportere
  • Enkle å bearbeide med både håndverktøy og elektrisk verktøy
  • Monteres med lim i stedet for spiker slik at du slipper å sparkle og male spikerhull i etterkant

Dessuten vil ikke denne typen listverk krympe og svelle som treverk gjør. En typisk situasjon mange opplever når de har montert listverk av tre, er at de krymper etter en stund. Typisk i løpet av den første fyringssesongen. Dermed får du skjøter som glir fra hverandre og skaper sjenerende glis. Det er spesielt problematisk i nybygg, der det ofte er tørr luft. Med lister i kunststoff er ikke dette en problemstilling ettersom materialene er helt døde. Det betyr også at du ikke trenger å tenke på akklimatisering slik du må med lister av treverk.

Ytterligere fordeler med slike lister er at mange av dem er fleksible. Det vil si at de kan bøyes til å passe rundt buer, følger lettere ujevnheter i vegger og tak og er enklere å skjøte med godt resultat.

Lister i kunststoff kan dessuten gjennomfarges. Da er det ikke fullt så farlig om barn eller voksne skulle lage komme borti og lage et merke – fargen er uansett den samme selv om litt av listen skaller av.

1698
b-False
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også