115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Løvblåser eller rake?

Løvblåseren er kongen av effektivitet, men raken er helt stillegående og svært skånsom

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. februar 2024
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. februar 2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220073442564.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220073442564.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Raskt og enkelt med løvblåser

Når høstens løv legger sitt fargerike teppe over gressplener og fortau, er det mange hageeiere som sverger til løvblåseren for å rydde opp. Løvblåseren, som gjør bruk av elektriske eller bensindrevne motorer, gjør det mulig å fjerne løv raskt og effektivt fra store områder. Med en rettet luftstrøm kan løvet enkelt samles på ett sted før det fjernes eller komposteres. Dermed oppnår du en betydelig tidsbesparelse sammenlignet med tradisjonell raking, spesielt i store hager eller på eiendommer med mange trær.

En annen fordel med en løvblåser, er dens evne til å fjerne løv fra vanskelig tilgjengelige steder, slik som under busker, mellom steiner eller i renner langs veikanten. Det gir en presisjon i fjerningen som ofte er vanskelig å oppnå med en rake.

Støyer en del

Til tross for effektiviteten, er det også et par ulemper ved løvblåsere. En av de mest fremtredende er støyen de skaper. Det høye lydnivået fra løvblåserne kan være til sjenanse for både deg som bruker den og naboene dine. I noen tilfeller kan dette være en kilde til konflikt i boligområder. Modeller som drives av batterier støyer riktignok en god del mindre enn de som drives av bensin, men en del støy må du uansett regne med. 

Bensindrevne løvblåsere slipper også ut avgasser som både er negativt for miljøet og som kan oppleves ubehagelig for brukeren.

Skånsomt og stille med rake

Den gode gamle raken har fortsatt sin plass i hagearbeidet og krever ikke annet enn litt manuelt arbeid. Med en rake jobber du i stillhet og trenger ikke å bekymre deg for at naboen skal bli forstyrret. Det er også mye billigere enn en løvblåser. Med en rake kan du dessuten fjerne løvet på en skånsom måte. Det er særlig en fordel rundt planter og blomster som ikke tåler så mye. Med en løvblåser er det fort gjort å gjøre skader på slike vekster.

Den største ulempen med å bruke rake, er at det kan være fysisk anstrengende og ta lang tid i en større hager. Det kan være krevende for rygg og armer og er ikke det mest effektive valget for å fjerne store mengder løv.

Raken kommer altså til kort sammenliknet med løvblåseren når det gjelder effektivitet og tidsbruk, men er ofte en vinner på mindre områder og på tider av døgnet der du ikke kan bråke. For boligeiere med stor hage og mye løv, er det kanskje fornuftig å ha begge deler?

2386
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også