Lukter det vondt av det nye ildstedet?

Det er faktisk helt normalt

Av ByggeBolig
22. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122103109494.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181122103109494.jpg?maxwidth=2000
0

Et nytt ildsted er på plass og du fyrer forventningsfullt opp for første gang og venter på at varmen skal bre seg. Og det det gjør den jo for så vidt, men den gode følelsen av varmen overskygges fort av en kjemisk lukt og kanskje litt røyk i rommet.

Hvis du opplever dette, har du helt sikkert kjøpt en ovn eller peis som er lakkert. Denne lakken blir «brent av» første gang ildstedet varmes opp. Det gir opphav til både lukt og røyk. Ingen av delene er helsefarlig, men det kan likevel oppleves som ubehagelig å oppholde seg i rommet mens det pågår. Du gjør derfor lurt å åpne opp vinduer og dører for å lufte ut under den første opptenningen.

Selv om dette egentlig bare skal skje den første gangen du fyrer, er det likevel ikke grunn til å bli særlig overrasket om du opplever de neste gangene du tenner opp også. Mange opplever nemlig at de må fyre opp både to og tre ganger og at bålet må brenne i forholdsvis mange timer av gangen før lukten gir seg.

Gi derfor situasjonen litt tid til å bli bedre før du ringer leverandøren og reklamerer på produktet. Opplever du det over lengre tid bør du imidlertid ta kontakt med leverandøren for å få tatt en nærmere kikk på det. Er det ingenting galt med produktet, kan det være andre ting som utettheter eller uregelmessigheter i forbindelse med røykrørsinnføring, fremmedelementer i skorsteinen osv. Da bør du få fagfolk til å se over dette.

Sliter du med å få fyr i det nye ildstedet ditt, kan det for øvrig være at isolasjonsplatene er litt fuktige. Da må du gi fuktigheten litt tid til å fordampe før blir det bedre. Sjekk også at spjeld og ventiler er åpne.

1641
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også