Lyst til å ta vare på det gamle?

Det finnes alltids noen som kan hjelpe deg!

Av ByggeBolig
19. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180919104719311.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180919104719311.jpg
0
Mange bor i gamle hus og leiligheter der interiørdetaljer, dører og vinduer står igjen som minner om en svunnen tid. Slikt finner du ikke i moderne byggevarehus, der fokuset i mye større grad er på massemarkedet og volumproduktene. Det betyr imidlertid ikke at du er fortapt dersom du skal rehabilitere og trenger mer av de gamle listene eller fikse den flotte stukkaturen i taket.
For alt som handler om treverk, bør du oppsøke et lokalt sagbruk eller høvleri. I noen tilfeller kan det hende de har identiske eller nær identiske produkter på lager. Mange sagbruk og høvlerier har nemlig som sin nisje å lage produkter du ikke finner i de store byggevarehusene. Hvis så ikke er tilfelle kan det være at det eneste som skal til er en runde på saga for å tilpasse slik at det passer dine behov. Det er også mulig å lage kopier av gamle lister eller amnnet. Det krever at du har en prøve av aktuell profil og det koster deg litt ettersom sagbruket må slipe nytt stål med riktig profil, men da får du akkurat det du er ute etter. 
Stukkatur og rosetter var veldig utbredt i gamle bygårder og hus som ble oppført i byene på 1800-tallet og starten av 1900-tallet. Visste du forresten at takrosetten først og fremst var en dekorativ måte å beskytte taket mot varmen fra stearinlysene i lyskronen på? De er laget i gips, og det er som kjent en effektiv brannstopper. Har du slike detaljer i boligen din, men de er ødelagt eller dekket av mange lag med maling, finnes det verksteder som kan restaurere dem. Du bør være forsiktig med å gå drastisk til verks med restaureringen på egenhånd da du fort kan ødelegge både rosetter og stukkatur. Det går også an å kjøpe helt nye rosetter.  
De gamle vinduene kan også få nytt liv selv om de ser fortapte ut. Gamle vinduer er nemlig ofte laget av treverk med kjerneved som kan holde i flere hundre år. En ordentlig runde med malingsskrape, pussing, kitting og maling kan gjøre underverker. Det tar imidlertid en del tid og du kan gjerne regne med 7 – 10 timer per vindu. Et alternativ kan være å sette bort jobben til en glassmester med erfaring fra slikt arbeid.
Dette er bare noen eksempler på hva som er mulig. Bruker du nok tid og krefter, samt allierer deg med riktige håndverkere kan du få til det meste i din gamle bolig! 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også