Må et vegghengt toalett stikke ut fra veggen?

Ikke nødvendigvis, men det krever litt plass

Av ByggeBolig
10. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181210113449827.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181210113449827.jpg?maxwidth=2000
0

I det ganske land finnes det svært mange vegghengte toaletter med en kasse som stikker litt lenger ut enn veggen for øvrig. De kan være fine å sette en liten blomst eller duftlys på, men det er ingen som sier at du må ha en slik utstikker på veggen hvis du skal ha et vegghengt toalett. Likevel er det ikke så underlig at mange går for en slik løsning.

For å unngå det må du nemlig ha en del plass tilgjengelig i veggen du skal montere klosettet på. Litt tørre fakta forteller oss at et vegghengt toalett består av to deler:

  • En innbyggingsramme med sisterne
  • Selve klosettet

Innbyggingsrammen er den krevende komponenten i dette arbeidet. For at det ferdige sluttresultatet skal flukte med veggen for øvrig må nemlig denne rammen bygges inn i veggen. Det høres tilforlatelig ut, men den bygger ofte såpass mye at det kan bli vanskelig. Målene varierer fra produsent til produsent, alt fra drøye 14 til nærmere 25 cm. Ser vi på vanlige innervegger, derimot, er de sjelden mer enn 12 – 15 cm. totalt.

Da kan du kanskje klare å få inn de mest kompakte rammene, men du får ikke noe isolasjon i veggen rundt den. Det er kanskje ikke så hyggelig dersom klosettet står på en vegg som vender mot et oppholdsrom.

Du kan selvsagt ta høyde for dette ved bygge med grovere dimensjon på stenderverket der du skal plassere klosettet. Alternativt fore ut veggen tilsvarende antall cm. rammen bygger ut i rommet etter at du har montert den. Begge deler stjeler imidlertid plass på sidene av innbyggingsrammen – der har du jo egentlig ikke behov for så tykke vegger.

Må du gå for en utstikkende kasse kan du vurdere å føre den helt opp til taket i stedet for å la den stoppe rett over innbyggingsrammens overkant. Flislegger du den med andre fliser enn badet for øvrig kan det bli en fin kontrast i rommet.

1835
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også