Foto: Shutterstock

Mange fordeler med torv på taket

Lyddemping og lite vedlikehold er bare noen av dem

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. november 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. november 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201127101113094.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201127101112818.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_265101317.jpg shutterstock_265101317.jpg
0

Du har sikkert sett mange bygninger med torvtak, og kanskje du har tenkt at det er litt underlig å ha et levende materiale på et hus. Da kan vi fortelle deg at det en rekke fordeler forbundet med et torvtak – og noen av dem vil kanskje overraske deg en smule.

For det første gir torvtak en vesentlig estetisk verdi - et torvtak som er utført på riktig måte er ganske enkelt svært behagelig å hvile øyet på. Dessuten representerer det en videreføring av gamle tradisjoner og kultur. Det er faktisk ganske viktig i en tid med stadig flere produkter og løsninger blir mer og mer standardiserte.

Rent funksjonelt er det også flere fordeler ved å ha torv på taket. Vi kan bant annet nevne at taket kjøles ned når vannet i torva fordamper om sommeren. Dette kalles ofte for en kjøleskapeffekt, og er egentlig det stikk motsatte av hva som skjer med andre typer taktekkinger. De varmes nemlig opp når sola står på som verste. Torv gir også god lydisolering og bidrar dermed til å holde unna støyen som kommer utenfra. Denne støydempingen kommer også med når det regner – selv i det kraftigste regnværet kommer det ikke så mye som en lyd fra et torvtak.

Dessuten får du ikke den samme, kraftige vannføringen på et torvtak som på et tak tekket med andre materialer. Torva suger til seg masse vann og dermed blir ikke presset like stort på takrenner og nedløp. Risikoen for overfylte takrenner er altså vesentlig mindre med torv på taket. Torven gjør også at svært lite løv og liknende finner veien fra taket og ned i takrennene. Dermed vil du sjeldnere oppleve at renner og nedløp går tette.


Isolerer og er vedlkeholdsvennlig

Torv isolerer forholdsvis godt, og når snøen legger seg om vinteren gir det en ekstra isoleringseffekt. Risikoen for takras er også mindre når snøen legger seg på et torvtak da torv/gress holder godt på snøen og hindrer at den sklir ned. Det er imidlertid verdt å være litt påpasselig på dette punktet. Med mye snø på taket tilføres også svært mye ekstra vekt, særlig når snøen smelter og faller sammen.

Torvtak er også et vedlikeholdsvennlig valg. Vedlikeholdet begrenser seg stor sett til å slå gresset hver høst, samt å gjødsle hver vår. Du bør også sørge for å holde taket fritt for busker og trær da denne typen vekster kan slå kraftige røtter som kan skade undertaket.  

Når du først er på taket, er det også kjekt at du kan gå på det uten å være redd for å ødelegge noe eller å skli ned. Uansett er det alltid viktig å bruke nødvendig sikringsutstyr når du jobber på tak.

2542
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også