SWITCH SECTION

En markise er ikke en markise

Det finnes faktisk mange forskjellige typer

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180612065050826.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180612065050826.jpg
0

Markiser kommer nemlig i flere varianter og er meget anvendelige. Nå får du alt fra den tradisjonelle vindusmarkisen, via terrasse- og frittstående markiser til tak- og vindskjermingsmarkiser.

Er ønsket først og fremst å skjerme solen foran vinduene, bør du velge en tradisjonell vindusmarkise. De stopper solen effektivt og bidrar til å senke innetemperaturen og gir dessuten et behagelig lys innvendig. 

En frittstående markise kan plasseres der du ønsker og lage skyggeområder på opp mot 40 kvadratmeter. Som navnet tilsier, trenger ikke en slik markise festes til huset, men festes i bakken ved hjelp av stolper. Da kan du for eksempel få skygge over barnas sandkasse eller lage deg en skyggeplass i hagen. 

Har du en hagestue eller vinterhage med glasstak, kan det være fornuftig å investere i en takmarkise for å holde solen ute slik at temperaturen holdes på et behagelig nivå. Takmarkiser kan også monteres på takvinduer.  

Vil du ha tak over terrassen, men ikke vil bygge et fast tak, bør du velge en terrassemarkise. Det finnes flere ulike typer terrassemarkiser, men felles for alle er at de festes i husveggen. Den store fordelen med en markise kontra et fast tak er fleksibiliteten – du kan enkelt rulle markisen inn om du vil bade i solen. Flere terrassemarkiser kan leveres med såkalt marcesa, som lar deg «knekke» vinkelen midt på. Da får du bedre ståhøyde og beskyttelse mot lav kveldssol.  

Du bør også være klar over at markiser kan brukes om levegg, da i form av en vertikalmarkise. De kan monteres både horisontalt og verikalt og kan rulles inn og ut akkurat som en vanlig markise. Da bestemmer du selv når du vil ha levegg og ikke. 

De fleste markiser kan for øvrig leveres med ulike typer styring og med mulighet for automatikk som gjør at de styres av sol, vind, regn eller temperatur. 

1858
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også