Foto: Shutterstock

Med riktig sag til jobben

Ta med deg noen enkle tips på veien

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. desember 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. desember 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201203103638114.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201203103637728.jpg?maxwidth=2000
crosscut-saw-1337288_1920.jpg crosscut-saw-1337288_1920.jpg
0

Det finnes en rekke ulike typer sager, men hvilke jobber egner de ulike sagene seg egentlig til? I denne artikkelen ser vi litt nærmere på kapp- og gjærsagen, sirkel-/dykksag og stikksag.


Kapp- og gjærsag

Skal du kappe bjelker, planker, lister og likende, er en kapp- og gjærsag din beste venn. Den gjør det nemlig svært enkelt å kappe denne typen materialer i lengderetningen. Og så lenge sagbladet står vinkelrett på anlegget, kan du alltid være sikker på at kappene blir 100 % rette. Mange kapp- og gjærsager kan kappe materialer i opp til 30 cm. bredde og 5 – 10 cm. høyde. Du har også muligheten til å helle eller vinkle sagbladet for å gjøre gjæringskutt – noe som gjør kapping av lister til en enkel oppgave.


Det er lurt å legge noen kroner i et sagbord dersom du kjøper deg en kapp- og gjærsag. Da får du sagen opp i en behagelig arbeidshøyde og det blir lettere å håndtere lange materialer da sagbordet som regel har materialstøtter som kan trekkes forholdsvis langt ut.

 

Sirkelsag

Har du behov for å gjøre lengre kutt på store plater, bør du gå for en sirkel- eller dykksag. De to typene sager er forholdsvis like, men på dykksagen er sagbladet skjult og senkes ned når du starter å sage. Dermed kan du enkelt starte et kutt midt på en plate hvis du trenger. Dykksagen kalles ofte også for senkesag. Denne typen sager er laget for å brukes i kombinasjon med en føringsskinne, som hjelper deg å foreta helt rette kapp uten oppflising i treverket. 


En del sirkelsager kan også brukes med skinne, men i noen tilfeller krever det at du monterer en adapter på sagen. Det er dessuten mulig å bruke et såkalt parallellanlegg for å gjøre rette kutt med en sirkelsag. Det pleier å følge med de fleste sirkelsager på markedet.


Stikksag

Trenger du å foreta buede kapp eller liknende, er det stikksagen du bør se etter. Stikksager er generelt enkle å håndtere og gir deg stor frihet til å gjøre kapp på frihånd. Med riktig blad kan du både kappe treverk, plast og stål med denne typen sag. 


Når du bruker en stikksag, kan du ofte velge mellom flere hastighetsinnstillinger, ofte kalt pendelinnstilling. Jo raskere sagbladet pendler, jo raskere går jobben. Samtidig betyr økt hastighet at kuttet blir grovere og at kuttkanten gjerne blir mer oppfliset. Derfor er det lurt å bruke den laveste hastigheten dersom kuttkanten blir synlig. For å forhindre oppflising kan du forresten legge maskeringstape der du skal kappe.

Det finnes selvsagt en rekke sager ut over dette også - slik som bajonettsager for rivningsarbeider, bordsag for å kløyve planker og bjelker og ulike typer håndsager til ulike formål 

2598
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også