Med trepanel på badet

Det går faktisk helt fint

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

13. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190226130743443.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190226130743443.jpg?maxwidth=2000
0

For de fleste er vannskader et av de ultimate skrekkscenariene. Derfor velger vi materialer som motstår vann og som kan forhindre konsekvensene av vann på avveie når vi bygger bad.

Samtidig er det mange som ikke vil ha verken fliser, baderomspanel eller andre typiske våtromsprodukter på baderomsveggene. Nei, de vil ha trepanel for et varmt og rustikt uttrykk. Det går faktisk helt fint så lenge du tar noen forhåndsregler.

Det viktigste er å unngå trepanel i våtsonen, altså der du dusjer og et stykke rundt. De fleste vet at det vil gå dårlig med treverk som jevnlig utsettes for vann. Derfor bør du enten bruke dusjkabinett, fliser med membran bak eller våtromspanel akkurat i dusjsonen.

Utenfor dusjsonen er det egentlig fritt frem for å bruke trepanel som i et hvilket som helst annet rom. Det vil si at du også kan male det med samme maling som du normalt ville ha brukt. Vil du dusje rett på veggen må du altså akseptere ulike veggmaterialer i rommet. Noen synes kanskje det blir forstyrrende, men du kan også se det som en mulighet til å være kreativ og skape et mer lekent uttrykk.

Det er viktig å være klar over at hele gulvet, samt 10 cm. opp på veggene defineres som våtsoner i et våtrom. Hele gulvet skal derfor ha membran med 10 cm. oppbrett på veggene. Oppbretten kan fort komme i konflikt med panelet, både fordi den bygger noen millimeter på veggen og fordi det er uheldig å slå spiker gjennom membranen for å feste panelet nederst.

Den utfordringen kan du for eksempel løse ved å ha en rad med sokkelflis som dekker membranen og avslutte panelet mot sokkelflisene.

Du skal for øvrig vite at en del aktører fraråder bruk av panel på badet. Begrunnelsen er at TEK17 stiller krav til at våtrom skal bygges med fuktbestandige materialer, noe treverk jo ikke er.

1828
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også