Minivifte for jevnere varme

Den lager til og med sin egen strøm

ByggeBolig
21. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181121121000831.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181121121000831.jpg?maxwidth=2000
0

I mange boliger er deler av oppvarmingen basert på vedfyring, men ofte vil du oppleve at varmen fra ovnen ikke spres godt nok rundt i boligen. Det blir fort veldig varmt i rommet ovnen står, men ikke i andre rom. Finnes det egentlig noe å gjøre med det, bortsett fra å montere et balansert ventilasjonsanlegg?

En enkel løsning er å anskaffe seg en vifte som baserer seg på den såkalte Peltier-effekten, et godt over 100 år gammelt prinsipp. I et Peltier-element oppstår det spenning når elektroner flyter gjennom en forbindelse av to metaller. Elektroner i varme materialer beveger seg fortere enn i kalde og dersom du legger to ulike metaller inntil hverandre vil du få en spenning. Spenningen avhenger av temperaturforskjellen i metallene, og i moderne Peltier-elementer har man faktisk klart å oppnå så mye som 75 grader temperaturforskjell mellom to ulike metaller.

Kobler du en liten elektromotor og et vifteblad på et Peltier-element, har du plutselig en vifte som lager sin egen strøm. Den kan du bruke til å sørge for jevnere fordeling av varmen fra ovnen – altså ved å blåse den varme luften bort fra ovnen og til andre deler av boligen. Så lenge ovnen er varm nok, vil viften snurre.

Det finnes flere slike vifter på markedet og de fleste av dem fungerer i et temperaturområde på 60 – 340 grader celcius, med optimal virkningsgrad på mellom 200 – 250 grader. Den trenger dessuten tilsig av kald luft bakfra og bør derfor ikke settes for nære ovnens røykrør. Det er også viktig å velge riktig type som passer til din type ovn for å få maksimal effekt.

Hvorvidt denne typen vifter faktisk fungerer er litt omdiskutert, men søker du på nettet vil du fort finne mange som er positive. Skulle det ikke fungere er det ikke den største investeringen du har gjort – og du har uansett fått en kul duppedings i hus.

1847
b-FalseFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også