Monter vinduet korrekt

Det kan lønne seg å være to personer for å få det til

Av ByggeBolig
1. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180613064410274.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180613064410274.jpg
0
Når du monterer et vindu, er det viktig å gjøre det på riktig måte for å få et holdbart resultat over tid. Husk at et vindu er tungt, så det kan lønne seg å være to personer.
Før du starter monteringen, bør du se over det og sjekke at det ikke har skader eller defekter fra transport. Det lønner seg også å kontrollmåle at du har fått korrekt størrelse. 
Når du skal montere vinduet, legger du først ut doble kiler på hver side av losholten (bjelken) under vinduet. Da løftes vinduet litt opp og du får muligheter til å justere vinduet slik at det står helt i vater. Du må også sette inn kiler på sidene for å få en jevn avstand mellom vindu og vegg. Sett kilene i nærheten av skruehullene, så risikerer du ikke å bue karmen når du trekker til skruene. Bruk vater aktivt i hele monteringsprosessen. 
Skal du montere et bredt vindu eller vindu med hengsler i posten i midten, må du også bruke kiler for å understøtte på midten. Sjekk hvilke krav vindusprodusenten har på dette området. 
Festing av vinduet gjøres med karmskruer eller karmhylser. Hva du velger er opp til deg selv, men med karmhylser er det noe enklere å justere vinduet både under montering og etter at det er festet i veggen. De krever imidlertid noe mer verktøy under bruk.    

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også