SWITCH SECTION

Montere taklampe selv?

Det er lov i mange tilfeller

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. februar 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. februar 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200207085059001.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200207085059001.jpg?maxwidth=2000
0

De fleste vet at elektrisk arbeid skal overlates til en elektriker med kompetansen og papirene i orden.

Det er ikke dermed sagt at du skal holde deg unna alle typer elektriske arbeider, for det finnes nemlig noen ting du kan gjøre selv. For eksempel å koble til en taklampe – så sant det allerede er trukket kabel frem til koblingspunktet og lampen henger på en krok, skrue eller spiker. Fastmonterte lamper må du overlate til elektriker.

Henger det en lampe der fra før av, må du først koble den fra. Før du gjør det går du til sikringsskapet og slår av den aktuelle kursen. Forsikre deg om at du har tatt riktig kurs – og at ingen kan slå på strømmen igjen mens du holder på.

Deretter kobler du fra ledningene på lampen. Hvilket verktøy du trenger avhenger av koblingsmateriellet som er brukt. Det mest vanlige er såkalte rekkeklemmer (sukkerbit) eller klemmer som åpnes med små hendler. Sistnevnte krever ikke verktøy.

Er det et nyere elektrisk anlegg står du nå igjen med tre ledninger som er tilkoblet den andre siden av sukkerbiten eller klemmen. To av dem, som regel i fargene blå og brun, er strømførende. Den siste er ikke strømførende, men sørger for jording. Den sikrer at du ikke får strøm gjennom kroppen dersom du tar på et apparat med jordfeil. Den har gul og grønn isolasjon.

Det eneste du trenger å gjøre nå er å finne frem den nye lampen og koble til. Ofte er ikke de strømførende ledningene i lampen fargekodet, men det spiller sjelden noen stor rolle. Det viktige er at strømførende ledere ikke kobles på jordingen. Er ledningene farget, kobler du like farger sammen for ryddighetens skyld. Vær nøye med at lederne stikkes ordentlig inn i klemmene og skrus godt nok til dersom det er snakk om en sukkerbit.  Så slår du på strømmen igjen og sjekker at alt fungerer.  

Er du usikker på om du får dette til, bør du ringe en elektriker.

1900
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også