115
Foto: Shutterstock

Montere tre/alu vinduer?

Da må du passe på at vindsperren festes på riktig sted

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. november 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231107103110658.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231107103110658.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Trevinduer med aluminumskledning har begynt å få fotfeste i det norske markedet. Det henger nok sammen med at de har en fordel vanlige trevinduer ikke har – nemlig at den utvendige siden er så godt som vedlikeholdsfri. 

På utsiden av vinduet er det montert en tynn, pulverlakkert aluminumskledning som tåler alt av vær og vind uten at overflatebehandlingen slites av. Med slike vinduer kan du med andre ord si farvel til utvendig vindusmaling i flere tiår fremover. På innsiden er vinduet helt likt som et tradisjonelt trevindu.

Monteringen er lik, men pass på vindsperren

Et vindu med aluminiumskledning monteres på nøyaktig samme måte som et vanlig trevindu. På ett steg i monteringsjobben er det imidlertid viktig å holde tunga rett i munnen, og det er når vindsperren skal tapes til vinduet. Her er det svært viktig at vindsperren festes til treverket i vinduet, og ikke til aluminiumskledningen.

Tapes vindsperren fast til aluminiumskledningen er det risiko for at regnvann kan blåse inn mellom treverket og aluminumsprofilen. Det kan føre til skader på selve vinduet, vegger og gulv. Dette er så å si umulig å merke det før konsekvensene begynner å vise seg, noe som kan ta svært lang tid. Da er det også risiko for at skadene har blitt forholdsvis store.

Enten du har planer om å montere slike vinduer selv eller du leier inn håndverkere til å gjøre jobben, er det svært viktig å være obs på akkurat dette punktet. Det er en såpass liten detalj at mange håndverkere som ikke er vant til å montere denne typen vinduer, kanskje vil overse den.

Dette løses egentlig ganske enkelt ved å følge leverandørens monteringsanvisning til punkt og prikke. Og husk at selv om mye er likt på tvers av ulike leverandører, kan det være mindre forskjeller mellom dem. Derfor bør alltid den konkrete leverandørens monteringsanvisninger brukes.

1871
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også