Mose har ingenting på taket å gjøre!

Få den bort med kobber

Av ByggeBolig
26. september 2018
Foto: Boris Misevic/Unsplash
Foto: Boris Misevic/Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180926065233258.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180926065233258.jpg
0
Om du er plaget med mose på taket, finnes det noen tips og triks du kan benytte deg av for å bli kvitt den. Én av metodene innebærer ganske enkelt å bruke kobber. Poenget med å bruke kobber er at regnvann som treffer det gjør at kobberioner frigjøres. Når vannet ladet med kobberioner renner nedover taket tar det knekken på mosen. 
For at du skal få den effekten du ønsker, må du derfor ha kobber langs hele mønet. I likhet med mange andre ting, finnes det selvsagt også spesialprodukter som er beregnet for å fjerne mose fra taket, for eksempel produkter på rull som tapes fast på mønesteinene eller på hver side av mønet. Fordelen med disse er at de er ganske brede og laget for å samle opp mest mulig vann før det sendes nedover taket. Dermed får du ladet mest mulig av regnvannet med ioner. De er også utstyrt med lim som holder i lang tid utendørs. I tillegg til produkter på rull finnes det også spesielle kobberbeslag som kan monteres på mønet. 
Vil du heller lage din egen løsning kan du for eksempel prøve med en kobbertråd som spennes opp fra gavl til gavl. Merk at en tynn tråd vil ikke nødvendigvis gi tilstrekkelig avrenning av vann ladet med ioner, så det kan være lurt å bruke en tykkere kobberledning. Valg av løsning avhenger også av hvor mye mose du har på taket. 
Du kan også ta kontakt med en blikkenslager for å få produsert smale kobberplater som du selv kan montere på taket. Husk imidlertid på at kobber har en tendens til å reagere med og ødelegge andre metaller, så vær obs på hva du bruker for å feste det med. 
Når du har montert kobber på taket, enten du har kjøpt spesialprodukter eller ei, skal du være klar over at det fort tar 1 – 3 år før du ser effekten. Så ikke bli skuffet om det ikke skjer noe med én gang.
I tillegg er det alltid fornuftig å prøve å gjøre noe med moseveksten i utgangspunktet. Mosen trives best i skyggepartier og der det er fuktig. Kanskje det er på tide å felle trær som kaster mye skygge? 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også