115

Muggsopp i boligen kan forårsake sykdom og være farlig

Reager tidlig hvis du får fukt eller muggsopp der du bor – det er viktig for både helsen og boligen din!

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

31. august 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220831121900700.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220831122043015.jpg?maxwidth=900
0

Dersom du har fukt og muggsopp i boligen din (eksempelvis fra en vannlekkasje) eller du bor i et fuktig hus, er du utsatt for en økt risiko for symptomer på luftveissykdom, luftveisinfeksjoner og forverring av astma. Muggsopp eller fuktproblemer kan også forårsake bronkitt og eksem, opplyser både WHO og FHI.

Du trenger ikke å ha astma eller allergi for å oppleve symptomer fra fukt- og muggsopp i en bygning. Når sporene fra muggsoppen pustes inn, kan sykdom oppstå.

Ofte ser man ikke muggsoppen, da den kan være skjult under parketten, bak tapeten eller andre steder. 

Vær oppmerksom og reager raskt

Hvis du merker at du er blitt syk av å være hjemme eller et annet sted, bør du flytte ut umiddelbart!!! Ellers kan du bli sykere og slite ytterligere med å puste, og det kan være farlig. Nedsatt pusteevne fra muggsopp kan sitte igjen i lang tid og være fryktelig plagsomt. Vent med å flytte tilbake til skaden er blitt utbedret og boligen er godt utluftet. Når du flytter tilbake, vær oppmerksom på lukten av mugg, og flytt ut igjen hvis symptomene kommer tilbake.

Symptomene

  • Astma – eksempelvis hoste, pipende pust og trykk i brystet
  • Høysnue – eksempelvis tett eller rennende nese, nysing og kløye i øynene
  • Hodepine
  • Tretthet
  • Konsentrasjonsvansker
  • Nedsatt allmenntilstand

Det er viktig at du kontakter fastlegen hvis du opplever noen av disse symptomene – særlig i en lengre periode. Legen bør også informeres hvis du har mistanke om fukt eller mugg i boligen.

En historie om en vannlekkasje fra anonym

– Jeg fikk vannlekkasje i veggen mellom badet og soverommet mitt. Det tok litt tid før jeg oppdaget skaden og reagerte med å ringe håndverkere, så jeg fortsatte å sove i senga mi. Jeg merket sakte, men sikkert at pusten min ble dårligere og at formen var generelt elendig, men tenkte ikke på at dette kunne komme av noen vannlekkasje. Da håndverkerne etter hvert ble kalt inn på befaring, sa de ingenting om at sykdom kunne være en konsekvens av fuktskaden.

– Etter noen flere dager våknet jeg plutselig midt på natta og fikk nesten ikke puste. Jeg gikk på badet og hosta og hosta med liten kraft, og så i speilet at jeg hadde blå lepper på grunn av liten oksygentilførsel. Da dro jeg rett til Legevakta, hvor jeg slapp den lange køen i resepsjonen fordi de så at leppene mine var blå. Umiddelbart satte de meg på en pustemaskin med oksygentilførsel. Jeg fikk pusten tilbake etter hvert og dro hjem igjen – til den samme senga. Det ble en ny runde på Legevakta noen dager senere.

– Da håndverkerne begynte å utbedre skadene fant de mye svart muggsopp under parketten under senga mi. Jeg flyttet da midlertidig ut i 7 måneder for å bli frisk mens håndverkerne tørket fukten, la ny parkett, fiksa veggen og de andre skadene i leiligheten – livet ble satt på pause. Da jeg endelig fikk beskjed om at jeg kunne flytte tilbake, merket jeg straks at det fremdeles luktet mugg og jeg ble syk igjen første natta. Jeg bodde ikke der noe mer, fortalte en til oss som gjerne ville dele historien for å hjelpe andre, men være anonym.

Fjerning av muggsopp

Hvis du oppdager mye muggsopp, må du kontakte et firma som fjerner soppen. Du kan ikke bli kvitt synlig muggsopp på egenhånd.

Muggsopp-fakta

Det eksisterer mer enn 100 000 muggsopparter i verden, og minst 1 000 av disse er vanlige i vårt land – både innen- og utendørs.

For friske personer er de fleste muggsopparter ikke farlig i normalt omfang, men dersom man utsettes for mye muggsopp over tid, kan helsen bli påvirket. Alle mennesker har en terskel for hvor mye muggsopp man tåler, og jo oftere man eksponeres for muggsopp, jo raskere når man terskelen.

3684
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også