SWITCH SECTION

Mus skal ikke i hus

Det viktigste du gjør er å sørge for at den ikke kommer inn

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180921085157345.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180921085157345.jpg
0

Når høsten og vinteren kommer er det en ting som er helt sikkert: musene sliter med å finne mat ute i naturen og trekker inn i boligene våre. Det vil du helst unngå.

Første bud for å holde mus ute er at du ikke gir dem plass til å komme inn. En mus trenger ikke mer enn 6 – 7 millimeter åpning for å smette inn i huset ditt. Derfor gjør du lurt i å gå rundt huset og tette sprekker og åpninger. Et typisk problemområde er overgangen mellom grunnmur og kledning. Nye hus bygges med musebånd i denne overgangen, men mange eldre hus har ikke slikt. Du skal også vite at husmusa er flink til å klatre, så ikke glem åpninger og sprekker høyt oppe på huset. Har du ventiler i veggene bør du dekke dem til med gitter eller liknende.  

Det andre du bør tenke på gjelder renslighet og håndtering av avfall. Matavfallsdunken utenfor huset kan bli et eldorado for musene, så sørg for at den ikke blir overfylt slik at lokket står på gløtt. Er den sprukket, bytt den ut. Du skal heller ikke la avfall ligge og slenge rundt huset. Avfallshauger utgjør nemlig utmerkede skjulesteder for skadedyr.   

Samme regler gjelder innvendig – gjør så godt du kan for å begrense tilgangen til mat. Hold benkeskapene rene og sett gjerne et lokk på matavfallsbøtten. 

Har du fått mus i huset, bør du bruke feller for å ta knekken på dem. Det har imidlertid begrenset effekt ikke hvis du ikke har gjort tingene nevnt tidligere – da kan du tømme musefeller hele vinteren uten at det blir bedre. Det aller viktigste er å hindre dem i å komme inn i huset i utgangspunktet. 

Tenker du å bruke gift for å ta knekken på musene, bør du tenke deg om en gang til. Musene har nemlig en lei tendens til å dø et utilgjengelig sted. Slikt kan det blir lukt av. 

1751
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også