Mye vann i plenen?

Det kan være du bør drenere

Av ByggeBolig
1. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180601074719589.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180601074719589.jpg
0
Om sommeren er hagen med en flott plen et sted du ønsker å tilbringe mye tid, men hva gjør du hvis det stadig er mye vann i plenen og det aldri tørker opp?
Mye vann i plenen er et tegn på at grunnen ikke er godt nok drenert. Da vil vannet ganske enkelt ikke renne unna, men samles opp og lage vannpytter eller fuktige områder på toppen.
Det kan være flere løsninger på problemet. Den aller enkleste kan rett og slett være å tilføre noen centimenter sand på toppen av gresset i de våte områdene. Da får du et drenerende lag på toppen som sørger for at plenen kan ta i mot mer vann uten å bli bløt. Gresset vil etterhvert gro gjennom sanden og meitemark og annet vil over tid sørge for å blande sand og underliggende jord. 
Grøfting leder vannet unna
En mer omfattende løsning er å grave en dreneringsgrøft, for eksempel ved et langsgående bed eller en hekk ved tomtegrensen. Bunnen av grøften fylles med med drenerende masse som pukk og deretter med blanding av sand og jord før du sår nytt gress. Gjør du dette riktig, vil vannet ledes mot grøften og bort fra tomten. 
En enda mer omfattende løsning er å grave dreneringsgrøfter som har fall i riktig retning med 2 – 6 meters mellomrom i hele hagen. Dybden kan gjerne være 40 – 50 cm. Deretter legger du drensrør i bunn, fyller på med ca. 10 cm. pukk eller grov sand, legger en fiberduk over og fyller resten med en blanding sand og jord før du sår. 
De to sistnevnte løsningene krever at du har et sted å lede vannet – enten til en dreneringskum eller til friluft. Pass på at du ikke bare forflytter ditt eget problem til naboen. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også