115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Når bør taket skiftes?

Både alder, visuell tilstand og teknisk tilstand spiller inn

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. mai 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. mai 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230503065400457.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230503065400457.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Et tak er mer enn bare en overflate som holder regn og snø ute. Det beskytter hjemmet ditt fra vær og vind, isolerer mot varmetap og gir viktig støtte til husets strukturer. Men tak, som alle andre ting i livet, eldes og må til slutt byttes ut. Når taket må erstattes er avhengig av flere faktorer, slik som levetiden til materialet som ble brukt ved byggingen, hvilke klimatiske forhold det står overfor og hvor godt det har blitt vedlikeholdt.


Alder har noe å si

Et greit utgangspunkt når du skal vurdere om taket er modent for utskifting, er alder. Er det lenge siden taket sist ble skiftet, kan det være en indikator som tyder på at en ny runde kanskje nærmer seg. Under følger en oversikt over forventet levetid for ulike typer taktekking:

  • Betongtakstein: minimum 50 år
  • Tegltakstein: minimum 75 år
  • Takplater: minimum 50 år
  • Takshingel: omtrent 30 år
  • Skifertak: minimum 100 år
  • Takfolier og asfalt takbelegg: omtrent 25 år 

Samtidig er ikke alder alt – er taket godt vedlikeholdt kan det fremdeles ha mange år igjen selv om det nærmer seg forventet levetid. Derfor er også andre ting du bør se etter.


Takets visuelle tilstand

Visuelle tilstand kan gi en god pekepinn på tilstanden til taket ditt. Hvis du ser tegn på rust, løse shingel eller takstein, muggvekst eller store mengder alger, kan det tegn som tyder på at et takskifte nærmer seg. Når taket begynner å se skjemmende ut, kan det altså være en indikator på at takets evne til å beskytte hjemmet ditt har blitt svekket. Det er viktig å være oppmerksom på små visuelle indikatorer, da det kan hjelpe deg med å identifisere potensielle problemer før de blir større og mer kostbare å fikse.


Lekkasjer betyr ofte trøbbel

Lekkasjer i taket er et problem som kan utvikle seg gradvis over tid, og som oftest blir de ikke oppdaget før skaden er et faktum. Sørg for å sjekke taket nøye hvis du ser våte flekker på tak eller vegger innvendig, eller hvis du ser fuktighet eller bulker i taket. Lekkasjer skjer ofte i overganger og i forbindelse med beslag som skal tette rundt ting som piper og luftehatter. I mange tilfeller betyr lekkasjer at det er på tide å skifte taket, men ikke alltid. I en del tilfeller kan forholdsvis enkle reparasjoner bidra til å forlenge levetiden på taket.

2242
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også