115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Når bør vedstabelen dekkes til?

Når luftfuktigheten begynner å stige i overgangen mellom juni og juli

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. mai 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. mai 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230523120744423.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230523120744423.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Vår og sommer er tiden for å tørke veden du har stablet for å gi deg varme når vinteren atter en gang setter inn igjen. Men når bør du egentlig legge en presenning eller bølgeblikkplater over stabelen?


Svaret på dette handler om luftfuktighet. I vårmånedene mars, april og mai er lufta forholdsvis tørr, og i mange deler av landet er det også forholdsvis varmt. Da kan veden fint stå uten noen form for overdekking. Når vi nærmer oss overgangen mellom juni og juli, stiger derimot luftfuktigheten. Da er det på tide å finne frem presenningen eller bølgeblikkplatene. Mange har som fast tradisjon at vedstabelen skal dekkes til ved St. Hans.

Skal ikke dekkes helt

Når du skal dekke til vedstabelen, er det viktig å huske på at du kun skal dekke toppen. Det gir beskyttelse mot regn, samtidig som du ikke blokkerer for lufting. Bruker du plater som tildekking, er det viktig å legge noe tungt oppå dem for å unngå at de fyker av gårde når det blåser. Har du stablet på paller er det også enkelt å holde platene på plass med noen jekkestropper eller tau som strekkes over stabelen og festes i pallene på hver side.

Dersom du bruker presenning, kan du eksempelvis lage lodd/vekter ved å fylle flasker eller kanner med vann, binde dem sammen med en taustump og henge dem over stabelen etter at du har lagt presenningen på plass. Eventuelt noen steiner som henger i tau og festes i maljene på presenningen, som vist på øverste bilde.

Sjekk fuktigheten

Etter noen måneder med tørking bør vedkubbene har sprukket litt opp i endene og fuktigheten skal ha sunket til rundt 20 %. Den enkleste måten å sjekke dette på, er ved å kløye en kubbe i to og sjekke fuktighetsinnholdet med en fuktighetsmåler. Har du et trent øre, kan du også høre om veden er tørr ved å slå to kubber mot hverandre. Tørr ved gir en god klang.

Hvis du verken har fuktighetsmåler eller et trent øre, kan du hente oppvasksåpe fra kjøkkenet. Smør litt på den ene enden og blås fra den andre. Dersom det bobler i såpa, er veden tørr.

PS! Det er ingen regel som sier at veden må stå til tørk helt til kalenderen viser at det er høst. Under best mulige forhold kan den faktisk tørke til godkjent fuktighetsnivå på så lite som tre uker. I så fall kan du selvsagt bære den inn da i stedet for å la den stå ute og risikere at den blir fuktig igjen.

2339
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også