Natt til siste søndagen i mars stilles klokka frem til sommertid, og natt til siste søndagen i oktober stilles klokka tilbake til vintertid.
En grei huskeregel for når man stiller klokka én time frem og én time tilbake: Sommeren vil vi gjerne nærme oss, og vi stiller derfor klokka én time frem, mens vinteren haster det ikke like mye å komme til, og vi stiller derfor klokka én time tilbake.
Sommertiden varer i syv måneder, mens vintertiden varer i fem.
2023
- Klokka 02.00, natt til 26. mars 2023, stilles klokka én time frem til klokka 03.00 – til sommertid.
- Klokka 03.00, natt til 29. oktober 2023, stilles klokka én time tilbake til klokka 02.00 – til vintertid.
Tidssone
Når det er sommertid i Norge, er vi på Central European Summer Time (CEST), mens på vinteren brukes Central European Time (CET).
Over 70 land bruker sommertid, men hvilke og antall måneder varierer noe.
Hvem begynte?
Tyskland og deres okkuperte områder under 1. verdenskrig var de første som innførte sommertid 30. april 1916. Norge og mange land i Europa fulgte etter samme året.
Hvorfor?
Ideen bak sommertid er å utnytte dagslyset bedre i sommermånedene, ved å ha det én time ekstra om kvelden. Sommertid fører også til lavere energiforbruk, da man kan vente én time lenger med å slå på lys.
I disse moderne tider, mener noen derimot at energiforbruket faktisk går opp i noen land når klokka stilles til i sommertid, da folk bruker mer energi på å kjøle ned boligene sine enn det som spares på å slå på lyset én time senere om kvelden.
Slutte å stille klokka?
EU-kommisjonen stemte "ja" i 2019 til å kutte ut sommertid fra 2021, og å stille klokka for siste gang 28. mars 2021, men dette, som så mye annet, skjedde ikke på grunn av korona.
Det finnes foreløpig ingen nye, konkrete planer eller tidspunkt for en løsning.
Dersom EU gjør en endring, kan det tenkes at Norge følger etter av praktiske årsaker.
Husk
De fleste elektroniske apparater og duppedingser, som mobilen, nettbrettet, TV-en og PlayStation, stiller klokka selv automatisk, men ta en runde i huset og dobbeltsjekk de forskjellige tingene – ikke glem armbåndsuret, den gamle vekkerklokka og klokka i bilen!