Null innsyn, men fullt utsyn

Finnes det egentlig vindusfolie som ordner det?

Av ByggeBolig
6. september 2018
Foto: Dmitri Popov - Unsplash
Foto: Dmitri Popov - Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180906115430899.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180906115430899.jpg
0
Vinduer slipper dagslyset inn og gjør at huset oppleves luftigere. Ulempen kan imidlertid være at naboer og forbipasserende har fritt innsyn. Er det mulig å få tak i en vindusfolie som bevarer lysinnslipp og hindrer innsyn - samtidig som det ikke hindrer utsynet?
Ulike tips på nettet går på både speilfolie, perforert folie og varianter av solfilm. Blant sistnevnte kan du finne leverandører som lover null innsyn, men krystallklart utsyn. I følge enkelte finnes det imidlertid ikke noe annet enn sandblåst folie som slipper lys gjennom begge veier. Den hindrer imidlertid både utsyn og innsyn. All annen folie vil favorisere sikt fra den mørke til den lyse siden. Det er enkelt sagt ikke mulig å trylle slik at man får enveis sikt uansett lysforhold. 
Når det gjelder perforert vindusfolie, vil den gjerne virke slik at den som er nær perforeringen vil se gjennom folien ved riktige lysforhold. Om du for eksempel sitter på en buss med slik folie på vinduene ser du gjennom på grunn av to forhold. Det ene er at du sitter nære hullene i folien, det andre er at det ofte er det lysere på utsiden av vinduet, for eksempel i form av dagslys eller opplyste bygninger. 
Det samme gjelder solfilm/speilfilm. Er det lyst ute og mørkere inne, ser du ut. Er det mørkt ute og lyst inne, ser alle inn. Dermed er det fort gjort å bli lurt til å tro at det er helt umulig å se inn, mens det i realiteten vil være mulig å se gjennom under riktige lysforhold. Mye folie vil dessuten kunne vise ganske avslørende konturer ved god bakbelysning inne og mørke ute.  
Kanskje du bør vurdere andre løsninger enn folie?
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også