På med ytterjakken!

Det gjelder boligen din også

Av ByggeBolig
28. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181128090029311.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181128090029311.jpg?maxwidth=2000
0

Vindsperre er en vesentlig del av boligens klimaskall og har som oppgave å forhindre at det blåser kald luft inn i isolasjon som ligger i vegger, gulv og tak. For det er nemlig ikke slik at isolasjonen som sådan holder boligen din varm – det er først når luften mellom fibrene i isolasjonen står stille du vil få den forventede effekten. Det er altså den stillestående luften som isolerer. Vindsperren skal samtidig slippe ut fukt slik at du ikke får kondensproblemer som kan føre til råte.

For å illustrere poenget kan vi sammenlikne det med at du kun tar på deg en ullgenser når du skal ut når det blåser kaldt. Da vil du ganske fort merke at ullgenseren ikke har særlig effekt da vinden blåser rett gjennom den. Tar du derimot på deg en vindtett, men pustende jakke over ullgenseren vil du holde varmen samtidig som du slipper ut svetten slik at genseren ikke blir fuktig. Slik er det også med forholdet mellom isolasjon og vindsperre.

Det finnes ulike vindsperreprodukter på markedet, blant annet:

  • Vindsperreduk på rull
  • Vindsperregips (GU-gips)
  • Trefiberplater

Vindsperreduk på rull veier mindre enn plateproduktene og dermed lettere å håndtere. Duken er dessuten fleksibel og ofte lettere å tilpasse enn plateprodukter. Ettersom duken er svært tynn bygger den også minimalt i konstruksjonen.

Med både GU-gips og trefiberplater får du imidlertid en fordel duken ikke kan tilby – nemlig at de bidrar til avstiving av bygget i byggeperioden. Bruker du vindsperreduk kan det bli behov for separate avstivingstiltak i form av skråstag eller liknende.

Alle produktene gir imidlertid et tett sluttresultat, forutsatt korrekt montering, inklusive tetting av skjøter mellom plater eller dukbredder og mot vindus-/døråpninger. Følg alltid produsentens monteringsanvisning.

Merk at det ikke alltid er et enten/eller-valg. I vindutsatte områder, eksempelvis på Vestlandet, er det utbredt praksis å legge dobbel vindsperre i form av plater innerst og duk utenpå.

2007
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også