115
Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

På tide å bytte ut tømmermannsblyanten?

Du bør se nærmere på blyanter med trykkfunksjon og integrert spisser

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

20. juni 2022
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623072503865.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623072503865.jpg?maxwidth=900
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
0

De fleste som driver med litt snekring har trolig en god del tømmermannsblyanter liggende i skuffer, skap og verktøykasser. Det er mange fordeler med å bruke slike fremfor vanlige blyanter. Den flate formen gjør blant annet at de ikke ruller av gårde når du legger den fra deg, og i tillegg har den tykkere bly som gjør at du ikke trenger å spisse den så ofte. Formen er dessuten svært gripevennlig og gjør det enkelt å få tak i blyanten når den ligger i lommen.

Det er ikke dermed sagt at du skal fortsette å bruke den klassiske blyanten i all fremtid, for det finnes nemlig mange tømmermannsblyanter i moderne og mer praktisk utforming. Felles for dem er at de likner på trykkblyantene du brukte da du gikk på skolen. Blyet er imidlertid vesentlig tykkere, slik at det både tåler litt påkjenning og varer lenger før du må trykke ut mer. På samme måte som andre trykkblyanter, kan stiften byttes ut når den har blitt så kort at du ikke får trykket ut mer. Både Hultafors, Lyra og Pica leverer denne typen trykkblyanter.

Praktisk form og funksjon

Formen på disse tømmermannsblyantene gir deg dessuten noen muligheter du ikke får på de klassiske typene. Spissen er nemlig såpass tynn at du fint får den gjennom hull i beslag og liknende. Derfor kommer du til på flere steder med en moderne kontra en klassisk tømmermannsblyant. Selve spissen er i rustfritt stål og holder seg blank og pen selv om blyanten brukes i fuktige omgivelser.

De leveres dessuten i et hylster som du kan henge i arbeidsbuksa. Da er det forhåpentligvis slutt på å lete etter blyanten, forutsatt at du husker å sette den tilbake i hylsteret. I hylsteret er det som regel også montert en spisser som gjør at du alltid kan spisse blyanten når det er behov for det. Da kan du alltid holde spissen skarp og resultatet blir alltid helt perfekt - noe de fleste trolig ikke kan skryte av når de bruker en vanlig tømmermannsblyant.

1935
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også