Foto: iMattSmart / Unsplash

Pass på verktøyet i høyden

Konsekvensene av fallende verktøy kan være skumle

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. januar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. januar 2021
Foto: iMattSmart / Unsplash
Foto: iMattSmart / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210126123658580.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210126123658376.jpg?maxwidth=2000
imattsmart-sm0Bkoj5bnA-unsplash.jpg imattsmart-sm0Bkoj5bnA-unsplash.jpg
0

Som boligeier er du bokstavelig talt høyt og lavt når du jobber med ulike prosjekter i og rundt huset. Da er det viktig at du tar sikkerheten på alvor, og de fleste er trolig klar over at arbeid i høyden kan være farlig. Derfor velger nok mange å bruke stillas eller lift kontra å løpe opp og ned i stigen når de skal gjøre ulike typer arbeid rundt huset.

Det du kanskje ikke har tenkt så mye på, er farene som kan knyttes til bruk av verktøy når du er i høyden. Tenk om du mister en hammer, en drill eller en kniv ned på bakken mens du holder på. Selv om det skal litt til at den treffer et menneske eller et dyr, er det egentlig bare tilfeldigheter som avgjør. Treffer den ikke et levende vesen, er det også skade for at det oppstår skader på bygningsdeler eller selve gjenstanden. Det kan være irriterende nok i seg selv, og kan fort bety litt større utgifter enn du hadde tenkt deg.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å unngå verktøy som faller ned fra stillaser, stiger eller taket for den del. Det handler bare om å skaffe seg det riktige utstyret for å sikre verktøyet. Luna har for eksempel laget en hel serie av ulike typer liner, klips og festeringer som lar deg hekte fast verktøyet slik at det rett og slett ikke kan falle i bakken. De har også utviklet en serie håndverktøy med dedikerte festepunkter som gjør det enkelt å sikre dem.

Mulig med andre typer verktøy også

Det er ikke dermed sagt at du må handle verktøy fra Luna for å få det til – for ofte finnes det muligheter med det verktøyet du allerede har. En drill kan for eksempel sikres ved å feste en line rundt håndtaket – formen på drillen sikrer at sikringen ikke kan skli av. Andre typer verktøy har kanskje et hull du kan tre verktøysikringen gjennom. For de letteste verktøyene, har Luna også en spesialtape du kan bruke for å feste en ring, som så kan hektes fast på en line. Dette er imidlertid å anse som en slags nødløsning da varigheten over tid ikke kan garanteres.

Det er uansett viktig å sjekke hvilke muligheter som finnes. Neste gang du skal ha nytt verktøy, kan du med fordel legge vekt på hva slags muligheter for verktøysikring som finnes. Det kan vise seg svært verdifullt neste gang du skal jobbe i høyden.

2229
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også