SWITCH SECTION

Problemer med dimming av LED-lys?

Det er ofte dimmeren som er synderen

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. juni 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180906113326308.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180906113326308.jpg
0

Mange har opplevd problemer når de dimmer LED-pærene sine. Det kan både dreie seg om at du ikke får dimmet pærene i det hele tatt og at pærene begynner å blinke når de dimmes helt ned eller helt opp. Sistnevnte er et helt klassisk problem for mange. For det første kan det være fryktelig irriterende. For det andre betyr at det du får et langt mindre område å dimme pærene på.

Sliter du med med dette, er det stor sannsynlighet for at du bruker en dimmer som er beregnet på halogen- eller glødepærer. Da er løsningen å bytte til en dimmer beregnet på LED. For deg som planlegger et nytt lysanlegg med LED-belysning, bør du sørge for at elektrikeren monterer nye dimmere i utgangspunktet. Vær også obs på at LED-pærer trekker svært lite strøm - ofte så lite at strømtrekket ligger under det dimmeren er dimensjonert for. Da klarer ikke dimmeren å dimme med en jevn kurve. Det kan løses med å få elektriker til å montere en såkalt bunnlast, som gjør at det trekkes mer strøm på kursen lampene er montert på.

Før du gjør større tiltak - sjekk at du har kjøpt dimbare pærer. Det finnes nemlig varianter som ikke kan dimmes. For å vite om de kan dimmes eller ikke, kan du se etter et dimmesymbol inni en trekant på pærenes forpakning. Står det et kryss over symbolet, kan pærene ikke dimmes. Da er den eneste løsningen å kjøpe nye pærer.  

Har du både riktige pærer og riktig dimmer, men fremdeles opplever flimring eller lysglimt, kan problemet være spenningsvariasjoner i strømnettet som skaper problemer. Da kan det hende du bør ta kontakt med netteier i ditt område for å finne ut mer. I enkelte tilfeller kan utfordringen løses ved at du får en elektriker til å montere et transientvern som beskytter mot høyfrekvente støyspenninger. 

1758
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også