Problemer med mørning i kjølerommet?

Sjekk disse tipsene!

ByggeBolig
27. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181031101001713.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180927083901474.jpg?maxwidth=2000
0

Mange bruker et kjølerom til mørning av viltkjøtt, men opplever ulike typer utfordringer med mørningen. Her gir vi noen tips typiske ting som forårsaker utfordringene – og hva du kan gjøre for å imøtekomme dem.

Konstruksjonsfeil 

For det første er mange kjølerom bygget feil. Det går typisk på for dårlig isolering, manglende fuktsperre og utette kjøleromsdører. Resultatet er ujevn temperatur og høy luftfuktighet, som ikke gir gode mørningsforhold for kjøttet. Er dette tilfelle hos deg bør du sette i verk tiltak for å utbedre det.

Dimensjonering av kjøleaggregat

 Et annet problemområde er dimensjoneringen av typen kjøleaggregat som brukes. Problemet viser seg overraskende nok ofte å være at det brukes for store aggregater. Et stort aggregat vil starte og stoppe veldig ofte og klarer dermed ikke å få bort luftfuktigheten i rommet. Det vil typisk være mest problematisk når du har lite kjøtt hengende til mørning, mens det fungerer fint når du har lastet inn mye.  

Løsningen på problemet er som regel å sette inn en avfukter som justeres til den luftfuktigheten som passer best til mørningen av kjøttet, for eksempel 75 % Rh. Det kan også hjelpe å sette inn en vifte for å få bedre luftsirkulasjon. 

For tørr luft 

Om kjøttet tørker for mye selv om kjølerommet er bygget riktig og har tette dører, skyldes det ofte at aggregatet går på hele tiden. Det er også et tegn på at aggregatet kan være for lite. Da blir luften for tørr og kan gi kjøttet en tørr hinne. Løsningen kan være å henge slaktet i garasjen eller på låven det første døgnet slik at mørningen kommer godt i gang og kjøttet får en hinne. Gjør du det på denne måten bør du også kjøre i gang kjølerommet 24 timer før slaktet skal henges inn dit. Da får du lik temperatur i luften, veggene, taket og gulvet i kjølerommet

Klimaaggregat 

Ønsker du å oppgradere kjølerommet ditt på den tekniske siden for å oppnå bedre mørning, bør du vurdere klimaaggregat. Det kan både kontrollere temperatur og luftfuktighet gjennom en innebygget avfukter. Klimaaggregater kan også leveres med luftfukter om ønskelig. Det gir deg full kontroll og du slipper å passe så mye på, men baksiden av medaljen er at de koster om lag dobbelt så mye som vanlige aggregater.

2252
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også